Salut

Els metges insten Salut a tirar pel dret amb AstraZeneca

Mentre Europa amplia o elimina els límits d’edat, l’Estat s’entesta a mantenir la restricció als majors de 55

Més de la meitat de les dosis per al personal essencial van a parar a l’educació

El president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, demana a Salut que aixequi la restricció d’edat per a l’administració de la vacuna d’AstraZeneca i la faci servir també amb majors de 55 anys en cas que el Ministeri de Sanitat no atengui “en breu” la petició presentada a principis de setmana en aquest sentit per la Generalitat. La demanda va en la línia del que han fet ja altres països europeus amb el vaccí d’Oxford i, segons Padrós, s’adiu “a criteris ètics, clínics, de risc i d’evidència”. Alemanya, per exemple, que partia d’un límit més alt (65 anys), ja ha recomanat aplicar-la també més enllà, com ja fan el Regne Unit i França. La limitació actual a Espanya, segons Padrós “no té justificació i és inadmissible perquè, a la pràctica, vulnera els criteris de la UE sobre la priorització dels grups de més risc”.

En paral·lel als metges catalans, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya també s’ha afegit al clam, en aquest cas reclamant al Ministeri de Sanitat que ampliï fins als 65 anys el límit d’administració. Els farmacèutics remarquen que un de cada quatre col·legiats supera els 55 anys i se’ls nega l’accés a la vacuna “tot i treballar diàriament en primera línia” i tenir més risc de complicacions que els seus col·legues més joves.

Segons les darreres dades de Salut, un 55,6% dels professionals de farmàcia ja han rebut la primera dosi d’AstraZeneca. Es tracta del tercer col·lectiu amb més vacunats (8.278) entre el personal essencial.

El gruix de les vacunes per als serveis considerats crítics, però, van a parar als professionals dels centres educatius. Fins ara s’han repartit 107.622 primeres dosis entre personal essencial, de les quals 58.673 s’han destinat als mestres, però també a la resta de treballadors regulars d’escoles i instituts (menjador, neteja, etc). Amb tot, a hores d’ara només s’ha protegit el 30% d’aquest col·lectiu.

El segon perfil professional considerat bàsic amb més vacunats són els Mossos d’Esquadra, amb 11.717 dosis rebudes per protegir el 68% de la plantilla. A darrere ja hi ha els farmacèutics i, més enllà, 4.407 policies locals que representen el 67,2 del cos d’agents municipals.

Pel que fa als perfils de personal essencial amb els percentatges de cobertura vacunal més alta, hi ha els operadors i tècnics del 112 (90%), els del Servei Català de Trànsit (86%), els fisioterapeutes (83%) i els treballadors dels serveis penitenciaris (77%). Per contra, els grups amb menys adhesió a la vacunació són els protètics dentals (25%), els veterinaris (32%) i els agents rurals (51%).

Més ritme a l’abril

La vacunació a aquests col·lectius s’ha fet en 47 punts distribuïts pel país vinculats a l’atenció primària que ja s’havien fet servir per a la vacunació de la grip. Ara, el Departament de Salut vol concretar vint espais més per fer un salt endavant a l’abril, amb una vacunació més massiva quan s’incrementi el ritme d’arribada de dosis i s’hi afegeixin les monodosis de Janssen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona