Salut

Brussel·les alerta d’un repunt de contagis i reclama accelerar la vacunació: “Veiem la cresta d’una quarta onada”

La Comissió Europea demana als 27 que es coordinin per a la desescalada

L’ECDC definirà “el marge de maniobra” que tenen els països per aixecar restriccions

La Comissió Europea (CE) ha alertat aquest dimecres d’un repunt de contagis del coronavirus i ha reclamat als Estats membres de la Unió Europea (UE) que accelerin la campanya de vacunació . A més, ha demanat als 27 que preparin una desescalada coordinada. El Centre Europeu de Prevenció i Control Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) definirà en les pròximes setmanes “el marge de maniobra” que tenen els països per aixecar restriccions.

“La situació epidemiològica està empitjorant per les variants i veiem que en alguns Estats membres la cresta d’una quarta onada”, ha avisat aquest dimecres la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen.

En aquest context, ha fet una crida als 27 perquè vacunin més ràpidament. La presidenta de la CE ha explicat que al segon trimestre s’esperen 360 milions de dosis, tenint en compte les de Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson i Oxford-AstraZeneca, que ja ha avisat que no podrà complir els seus compromisos inicials per al primer semestre de 2021.

Per tal de garantir el subministrament de vacunes a la UE, Von der Leyen ha amenaçat avui Londres amb la possibilitat de bloquejar l’exportació de vacunes d’AstraZeneca fabricades en territori comunitari si no hi ha “reciprocitat” amb les dosis produïdes al Regne Unit. La Comissió Europea ha assegurat aquest dimecres que s’han enviat 10 milions de vaccins a Londres en les últimes sis setmanes, però que encara no han rebut les dosis produïdes a les fàbriques britàniques que preveu el contracte amb la farmacèutica anglosueca.

“Al nostre contracte amb AstraZeneca hi ha fins i tot dos plantes al Regne Unit que s’inclouen per al potencial lliurament de vacunes a la UE. Encara esperem que les dosis arribin del Regne Unit”, ha assenyalat.


Pla de sortida coordinat
En paral·lel a la crida a fer avançar la vacunació, Brussel·les també ha demanat als governs europeus que comencin a preparar una desescalada “coordinada” quan “la situació epidemiològica ho permeti”.

En aquest sentit, i confiant que la vacunació farà un salt qualitatiu a partir d’abril amb un augment de les dosis disponibles, la CE demana als 27 que comencin a preparar ja conjuntament l’estratègia de sortida de la pandèmia.

Abans de la cimera europea del proper 25 de març, en la que s’abordarà la situació de la Covid-19, la CE ha adoptat avui una comunicació en la que presenta el camí “per a una política equilibrada i un enfocament comú” de la UE. “Si bé la situació epidemiològica requereix un control continuat fins que s’assoleixi una cobertura de vacunació suficient, cal crear les condicions a tot el mercat únic per permetre una reobertura segura i sostinguda, de manera que els ciutadans puguin gaudir dels seus drets i l’activitat econòmica i social es pugui reprendre”, assenyala Brussel·les.

A banda de la creació d’un certificat digital de vacunació, la Comissió també planteja un marc comú de mesures de resposta, orientacions sobre estratègies per realitzar proves, com l’anàlisi d’aigües residuals per detectar variants, o invertir en diagnòstics i tractaments.

Sobre les mesures de resposta a la Covid-19, l’executiu comunitari considera que l’ECDC hauria de tenir un paper destacat per marcar el full de ruta dels països de la UE. Aquesta agència presentarà un marc que ajudarà els Estats membres a prendre decisions sobre la implementació de restriccions.

En aquest sentit, l’ECDC treballa en l’elaboració d’una guia per establir els nivells epidemiològics que permetin fer “simulacions sobre el marge de maniobra que té cada estat per reduir mesures sense provocar un rebrot”. Brussel·les assegura que l’agència crearà una eina digital per facilitar les decisions als estats i que estarà operativa a l’abril.

No obstant, els experts de l’ECDC ja van avisar a principis d’aquesta setmana que les mesures per la Covid-19 s’han de mantenir almenys fins a l’1 de maig si es vol evitar un repunt de morts al juny. De fet, preveuen gairebé el doble de morts per la Covid-19 a l’estiu si s’aixequen aquest març les restriccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

L’Estat destina 3,3 milions a reparar els danys del temporal Nelson a Catalunya

BARCELONA
crònica

Des de la perifèria de les flors

opinió

Del Bulevard Rosa al conill blanc

Societat

Dormiran a la plaça de la Vila per exigir sostre a Badalona

Badalona
religió

Joan Torra, nou rector de l’Ateneu Sant Pacià

Barcelona
societat

L’Estat destina 700.000 euros a reparar els danys del temporal al litoral gironí

GIRONA
societat

Minut de silenci a Vic per rebutjar la mort d’una veïna presumptament a mans de la seva parella

Vic

Creix un 11,8% les persones grans de la Garrotxa que reben ajuda per falta d’autonomia

olot
societat

Vuit detinguts a l’Hospitalet d’una banda que robava coure a empreses

hospitalet de llobregat