Salut

Els ultraprocessats augmenten el risc de càncer de còlon

Un estudi conclou que el consum d’aquests aliments i begudes incrementa en un 11% la possibilitat de desenvolupar la malaltia

Els ultraprocessats, el grup d’aliments i begudes amb el grau més alt de processament, són formulacions industrials amb més de cinc ingredients, que acostumen a contenir substàncies afegides com ara sucre, greixos, sal i additius. En aquest grup s’inclouen les begudes ensucrades, els aliments precuinats i la pastisseria industrial. Segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), impulsat per la Fundació La Caixa, a partir dels qüestionaris nutricionals fets a 8.000 persones a tot Espanya, el consum d’aquests aliments podria augmentar el risc de patir un càncer colorectal. Altres estudis ja havien relacionat el consum dels ultraprocessats amb malalties cardiovasculars, diabetis de tipus 2 i més risc de mortalitat prematura, però fins ara hi havia pocs estudis concloents sobre la seva relació amb el càncer.

La investigació, publicada en la revista Clinical Nutrition, conclou que un 10% més de consum d’aliments i begudes ultraprocessats augmenta en un 11% el risc de desenvolupar càncer colorectal.

Els investigadors també van mirar d’analitzar si aquests aliments i begudes es podien associar amb dos tipus més de càncer: no hi van trobar relació amb el de pròstata i, en el cas del de mama, van trobar més risc entre exfumadores i fumadores actuals. Per això, van fer un seguiment a 7.843 persones adultes, la meitat de les quals amb diagnòstic de càncer colorectal (1.852), de mama (1.486) o de pròstata (953). L’altra meitat eren persones amb les mateixes característiques, però sense càncer. Dora Romaguera, primera autora de l’estudi i investigadora d’ISGlobal, de l’Institut de Recerca Sanitària Illes Balears (IdISBa) i del Ciberobn, considera que aquesta relació es pot explicar, en part, “per la baixa ingestió de fibra, fruites i verdures”, factors protectors contra el càncer colorectal, en grans consumidors d’aliments ultraprocessats, però també “pel contingut en additius i altres substàncies amb potencial carcinogènic”. Els grups d’aliments que més consumien les persones enquestades eren les begudes ensucrades (35%), els productes ensucrats (19%), els aliments a punt per consumir (16%) i les carns processades (12%).

LA XIFRA

7.843
persones han respost qüestionaris, la meitat de les quals estaven diagnosticades de càncer de còlon, pròstata o mama.

LA FRASE

Tenen un contingut en additius i altres substàncies amb potencial carcinogènic
Dora Romaguera
autora de l’estudi i investigadora d’ISGlobal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia