Salut

Salut alerta que l’augment d’ingressos a les UCI no és “sostenible”

Argimon atribueix el retrocés de la propagació a què s’ha diagnosticat menys pels dies festius

El secretari de Salut Pública assenyala que els pacients amb símptomes lleus que han posposat la prova han actuat com un “artefacte”

Salut ha avisat aquest dimarts que la pressió hospitalària per la Covid-19 continua a l’alça malgrat el retrocés d’alguns indicadors epidemiològics i ha assegurat que el ritme d’ingressos a les unitats de cures intensives (UCI) és “insostenible”.

En la roda de premsa telemàtica d’aquesta tarda per valorar l’evolució de la pandèmia i la campanya de vacunació, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha considerat “preocupants” les dades d’avui des del punt de vista “assistencial”. I és que aquest dimarts hi ha 1.708 persones hospitalitzades amb el coronavirus, cent més que ahir, de les quals 445 són ingressades a les unitats de crítics, catorze més que dilluns.

Argimon ha advertit que, pel que fa a les UCI, “anem a un ritme que no el podem sostenir”.

Malgrat la baixada de la propagació del virus (amb la velocitat de propagació per sota de l’1), Salut observa amb preocupació l’evolució de les dades epidemiològiques. Segons Argimon, les xifres actuals “no van bé” i estan molt pendents de quina serà la seva traducció “els pròxims 15 dies”.

El responsable de Salut ha atribuït el retrocés dels darrers a l’infradiagnòstic propi dels festius de setmana Santa, ja que, tal com passa els caps de setmana, les persones amb símptomes lleus acudeixen menys al centre sanitari Argimon ha assenyalat que aquests pacients actuen com un “artefacte” perquè continuen contagiant fins que no es fan la prova. Segons ha dit, només aquest passat dilluns es van detectar uns 300 positius menys del que seria habitual. Es tracta de persones “que poden haver fet una reunió d’amics o un dinar familiar i, per tant, contagiar a gent del seu entorn”.

Aquesta possibilitat obre la porta a què el virus s’expandeixi més ràpidament i pugui sobrecarregar les UCI, que ja es troben en una situació ben diferent de la de finals de març. Segons ell, caldrà veure en els propers dies si el virus s’ha expandit arran de les trobades socials de Setmana Santa.

Argimon, però no s’ha volgut avançar a quines haurien de ser les mesures per frenar aquest avenç i ha dit que a partir de demà en començaran a parlar quan “repassin les dades”.

Abans d’aquest període festiu Argimon era partidari de “donar aire” a l’economia i a la societat. Avui, però, ha avisat que, malgrat la “fatiga pandèmica”, cal ser “conscients” de la situació en la qual està Catalunya.

No obstant això, el secretari de Salut Pública no s’ha volgut pronunciar sobre si s’enduriran de nou les restriccions, a l’espera de les reunions previstes a partir de demà dimecres i de les dades que apareguin.


La vacunació, a bon ritme
Preguntat per la vacunació, Argimon s’ha mostrat optimista i ha destacat el gran esforç que han fet els professionals sanitaris durant aquests darrers quatre dies. En total, s’han posat 50.483 vacunes en 34 centres oberts. Pel que fa a l’anunci del govern espanyol, referent a la remesa de 87 milions de vacunes pels pròxims mesos, Argimon ha calculat que d’aquests entre 13 i 14 anirien destinats a Catalunya. “Suficient per aconseguir el 70% de població vacunada i la immunitat de grup”, ha recordat.


Estat d’alarma
Preguntat per l’aixecament de l’estat d’alarma, que caduca a principis de maig, el secretari de Salut Pública ha recordat que és una situació “anormal” i que sempre és més fàcil retallar drets que no pas recuperar-los.

En aquest sentit, ha defensat que “hi ha maneres d’arribar a consensos per controlar la pandèmia sense necessitat d’estats d’alarma”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia