Salut

Els menors de 60 anys rebran el vaccí Janssen

Sanitat amplia la monodosi per a la franja de 50 a 59 i els grups més vulnerables

Baixen els contagis a Catalunya

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van aprovar ahir en la comissió de Salut Pública l’ús de la vacuna Janssen, a menors de 60 anys i començar per la franja de 50 a 59 anys i col·lectius vulnerables a partir dels 18 com ara persones amb autisme profund, discapacitat intel·lectual o malaltia mental severa. Es tracta d’una vacuna que estava aprovada per l’Agència Europea del Medicament (EMA) per als majors de 18 anys, però que s’havia relacionat amb casos molt inusuals de trombosis en menors de 60 –l’EMA ha estudiat vuit episodis entre més de set milions de persones vacunades.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va destacar ahir, abans que es conegués la decisió de la comissió, que el fet que sigui monodosi facilitarà molt arribar a col·lectius on es fa més difícil la inoculació de la segona dosi, com ara temporers, sensellar i grans dependents.

Argimon va valorar la bona evolució de la pandèmia, com indica sobretot la positivitat dels antígens per sota del 5%, “una xifra que no s’assolia des de fa mesos” i que segons l’OMS demostra un control de l’epidèmia. La vacunació va a bon ritme, i Salut preveu que a mitjans de juny s’haurà punxat el 80% de les persones que ingressen a les UCI, és a dir, les majors de 50 anys. Va fer, però, una alerta: entre el 8% i el 10% dels ciutadans amb cita als punts de vacunació massiva no s’hi presenten, fet que complica molt el treball dels sanitaris especialment per evitar que es llencin dosis de Pfizer, que només poden estar descongelades cinc dies. “Si no poden venir, que cancel·lin la cita al web”, va demanar. Va fer també una crida a la cautela després de les aglomeracions del cap de setmana. “La pandèmia no ha acabat”, va recordar.

LA XIFRA

Constatem una baixada dels principals indicadors, sobretot en la positivitat dels tests d’antígens
Josep Maria Argimon
Secretari de Salut Pública de la Generalitat

170 morts menys per l’aire net

Rosa M. Bravo

La millora de la qualitat de l’aire durant el confinament, l’any passat, va evitar unes 170 morts prematures en un total de 47 ciutats a l’Estat espanyol. Així ho conclou un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona amb el Barcelona Supercomputing Center –Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS)–. El document, publicat a la revista Environmental Pollution, va avaluar els canvis en els nivells de contaminació atmosfèrica durant els períodes de confinament (57 dies) i desconfinament (42 dies), entre el març i el juny del 2020. Els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) es van reduir en un 51% durant el confinament i un 36% durant el desconfinament. Això va evitar al voltant de 120 morts durant el confinament i unes 50 morts durant el desconfinament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona