Salut

Els líders europeus busquen coordinar les mesures contra la covid en ple augment de contagis i l’expansió de l’òmicron

Els 27 mostraran “determinació” contra Rússia si no respecta la “inviolabilitat” de les fronteres d’Ucraïna

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea es reuneixen aquest dijous a Brussel·les en una cimera en què intentaran coordinar les mesures contra la covid-19 en un context d’augment dels contagis i expansió de la variant òmicron a les portes del Nadal. Després que Itàlia hagi anunciat que exigirà una prova negativa de covid-19 als viatgers vacunats de la Unió Europea, igual que Portugal o Irlanda, els 27 intenten evitar el caos en les mesures. A l’arribada a la cimera, el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, s’ha mostrat contrari a exigir proves als vacunats. “Com aconseguirem així que la gent es vacuni”, ha dit, “si no hi ha diferències entre estar-ho o no?”.

Un dels temes principals de la trobada és què fer amb Rússia si ataca Ucraïna. El canceller alemany, Olaf Scholz, que s’estrena en una cimera europea, ha assegurat que la Unió Europea farà “tot el que calgui per garantir la inviolabilitat” de les fronteres ucraïneses. Scholz, però, no ha detallat què està disposat a fer el bloc comunitari.

Al seu torn, el president de Lituània, Gitanas Nauseda, ha dit que “probablement” sigui “la situació més perillosa” a la qual s’ha enfrontat Europa en els últims 30 anys. Segons Nauseda, no es tracta només d’Ucraïna, sinó dels Bàltics i l’OTAN.

El primer ministre letó, Krisjanis Karins, ha avisat que la Unió Europea “està fent front a una sèrie d’atacs”, mentre el primer ministre eslovè, Janez Jansa, ha dit que cal “determinació” contra Rússia i la primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, ha apuntat que “cal garantir que el conflicte no empitjora”.

En la cimera, els líders europeus també abordaran la migració, els preus de l’energia, la crisi amb Bielorússia i la situació econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia