Salut

La Comissió de Salut Pública acorda reduir a set dies la quarantena dels positius de Covid-19

El ministeri de Sanitat i les comunitats també avalen escurçar l’aïllament dels contactes estrets no vacunats

Algunes autonomies plantejaven rebaixar el confinament de deu a cinc dies, però finalment només s’ha reduït tres dies

El ministeri de Sanitat i els departaments de salut de les comunitats autònomes han acordat aquest dimecres reduir la quarantena dels positius de Covid-19.

La Comissió de Salut Pública ha aprovat per “unanimitat” escurçar el període de confinament de les persones amb un diagnòstic d’infecció activa, que passa dels actuals deu dies a només set, segons ha informat el ministeri de sanitat.

La decisió arriba en plena sisena onada amb els contagis disparats per la variant òmicron. Diverses autonomies havien plantejat reduir la quarantena a cinc dies, però finalment la decisió ha estat que siguin set.

En la reunió d’aquesta tarda la Comissió ha decidit igualment rebaixar el període d’aïllament dels contactes que requereixen quarantena, és a dir, els contactes estrets no vacunats, que també passa de 10 a 7 dies.

Les persones vacunades amb la pauta completa no han de fer actualment cap quarantena, si bé es recomana que restringeixin la interacció social.


Casos asimptomàtics
A la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, que ha ratificat la mesura també per unanimitat, la ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, ha detallat que el nou període entra en vigor aquest dijous.

Preguntada per si la reducció de la quarantena s’aplica a tots els casos positius, Darias ha precisat que són només les persones que no tenen símptomes o els casos estrets no vacunats les que poden escurçar el període d’aïllament.

En aquest sentit, ha recordat que quan hi ha símptomes significa que les persones afectades “estan malaltes” i, per tant, sí que han de fer la quarantena anterior de 10 dies.

La ministra també ha explicat que atès que hi havia diverses propostes sobre la durada de la quarantena –com rebaixar-la a cinc dies-, la Ponència d’Alertes s’ha reunit i ha arribat a la conclusió que li calien més dades per prendre una decisió, per bé que no veia malament la proposta a 7 dies. Amb aquesta informació la Comissió de Salut Pública ha decidit per unanimitat la rebaixa de 10 a 7 dies, que després ha estat ratificada pel Consell Interterritorial. Darias ha negat que en aquesta decisió hagi predominat el criteri polític per sobre del tècnic.

A la roda de premsa també hi ha participat el director de l’Institut Carlos III, Cristobal Belda, que és membre de la Comissió de Salut Pública, ha explicat en la seva qualitat de tècnic que la decisió s’ha adoptat després d’observar que el “període d’incertesa”, és a dir, el que va des del contacte amb una persona positiva a l’aparició dels primers símptomes, és molt més curt en la variant òmicron, que ja és predominant l’Estat. Aquest període pot ser d’unes 48 hores i és per això que s’ha adaptat la quarantena a aquest nou termini, segons ha dit. Belda ha assenyalat que parlar de “malalt asimptomàtic” és un oxímoron. “No existeixen malalts asimptomàtics. Hi pot haver una persona que tingui el virus però que no tingui la malaltia i altres que també el tinguin i sí que estiguin malaltes”, ha subratllat.

La ministra ha considerat que l’aparició de la nova soca pot suposar un “punt d’inflexió” en la pandèmia, atès que encara que té més capacitat de transmissió i de contagi, els casos presenten quadres “més lleu”, si més no amb l’evidència que hi ha fins a aquest moment. “Podríem estar davant d’un canvi de paradigma de la pandèmia”, ha dit.

No obstant això, ha subratllar la necessitat de ser “prudent” i adaptar la resposta de les administracions a la situació epidemiològica de cada moment. “D’aquí la decisió d’avui”, ha indicat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona