Salut

Salut modificarà el criteri en el recompte dels crítics a les UCI amb covid

Preveu restar de les dades de malalts crítics els que ho estan per altres motius però amb la infecció

Cabezas reconeix que el termini per demanar una pròrroga del certificat covid al TSJC abans de divendres és ja molt “ajustat”

Salut considera que la situació de les UCIs s’està estabilitzant o fins i tot decaient, el dia que han baixat de 500 els pacients crítics, una xifra que podria descendir encara més perquè el CatSalut eliminarà del còmput als positius de la Covid-19 que estan en vigilància intensiva per una altra patologia.

Així ho han explicat en una roda de premsa la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, i la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, en un moment en què persisteix l’elevada incidència del coronavirus a Catalunya, amb encara xifres rècord de prop de 250.000 contagis setmanals, però descendeixen els casos a les UCIs.

En aquest sentit, Cabezas ha destacat que la incidència ja està “frenant en algunes franges d’edat”, i les xifres elevades es concentren en els grups dels menors d’edat i el que correspondria als pares (de 30 a 49 anys).

Així, Cabezas observa una “desacceleració” de la sisena onada, que es trasllada en un descens intersetmanal dels casos vists en l’atenció primària i també es nota als hospitals, amb menys de 500 crítics a les UCI, en un signe d’”estabilització o decreixement” d’aquest indicador.

La xifra encara podria baixar més en les properes setmanes perquè el CatSalut modificarà el criteri de còmput dels ingressats a les UCIs relacionats amb la Covid.

Fins ara, s’han comptat tots els pacients que són a les UCIs i són positius i, a partir d’ara, es discriminarà entre els que estan en aquestes unitats “per” la Covid (aquesta malaltia és la causa de l’ingrés) o “amb” la Covid (el pacient és positiu però està a la UCI per una altra patologia).

Craywinckel ha posat com a exemple una persona que es contagia de la Covid, amb simptomatologia lleu, i pateix un infart que la porta a ingressar a la UCI per aquest problema cardíac; actualment, queda comptabilitzat com a ingrés per Covid però, amb el canvi de criteri, deixaria de considerar-se així.

Si aquest canvi no s’havia aplicat en anteriors onades és perquè abans aquestes situacions eren “anecdòtiques”, però l’escenari ha canviat amb l’elevada incidència de la variant òmicron i, en aquests moments, hi hauria entre un 8 i un 10% de pacients que són a les UCIs amb la Covid però no per aquesta malaltia, ha destacat Craywinckel.

Així, és previsible que el canvi de criteri en el còmput es tradueixi en un descens més pronunciat de les dades d’ingressats a les UCIs per la Covid en els propers dies, la qual cosa no significa que les unitats de cures intensives es buidin de cop, perquè aquests pacients que es deixaran de comptar seguiran estant aquí.

Certificat Covid

Salut espera la posició del comitè científic assessor, que es reuneix aquest dimecres a la tarda, per decidir si demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una pròrroga del certificat covid, mesura que decauria divendres. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que volen esperar la proposta del comitè perquè els ajudi a acabar de decidir-se i ha afirmat que els terminis són “molt ajustats” i que, si aquesta fos prorrogar-lo, “caldria córrer molt” per entrar l’escrit al TSJC. D’altra banda, Salut separarà les dades dels pacients a l’UCI per covid dels que ho estan per altres motius però amb la infecció i avisa que el nombre d’ingressos pot baixar en els propers dies per aquest canvi, que explicaran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual