Salut

Sant Joan de Déu, primer hospital de Catalunya amb una UCI de nounats compartimentada en habitacions

La nova unitat afavoreix el benestar del nen i la implicació dels pares en la seva cura

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona serà el primer de Catalunya en comptar amb una unitat de cures intensives neonatals (UCIN) compartimentada en habitacions. L’evidència científica mostra que aquest nou model facilita una major implicació de la família en la cura del nadó i això afavoreix el seu benestar. El cap de l’UCIN, Martín Iriondo, i la coordinadora d’infermeria, María José Troyano, recorden que el contacte amb els pares és molt important per a tots els nadons, però fonamental en el cas del prematurs perquè afavoreix, entre d’altres, la lactància materna o poder fer més pell amb pell. “Per a aquests nens, el contacte amb la família forma part del tractament”, afegeixen.

Cada any al voltant de 600 nadons ingressen a la Unitat de Cures Intensives Neonatals de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. Es tracta de nadons que han nascut al mateix centre o derivats de tercers per haver nascut prematurament o presentar problemes de salut com ara malformacions congènites, síndromes respiratòries o infeccions, entre d’altres.

La nova UCIN, que el centre va obrir fa uns mesos és, amb una superfície de 2.266 metres quadrats, quatre vegades més gran que l’anterior. Compta amb 44 llits (6 més que l’antiga unitat), distribuïts en 24 habitacions individuals, 5 dobles, 2 triples i una quàdruple; un espai per a les famílies equipat amb cuina-office, àrea de descans amb sofàs i televisió, i servei de dutxa i lavabo; un lactari; dues àrees de treball per als professionals i un box per fer simulacions.

Dues de les habitacions individuals i una de les dobles poden ser reconvertides en quiròfans per poder operar els nadons més inestables sense haver-los de traslladar fora de la unitat i 2 llits han estan especialment equipats per fer ECMO –suport vital extracorpori indicat quan falla la respiració o la circulació-.

A l’UCIN s’operen hèrnies diafragmàtiques congènites, enterocolitis necrotitzants, prematurs amb retinopatia, ductus i algunes malformacions digestives, entre d’altres. Cada any, a l’Hospital se’n fan al voltant de 110 cirurgies neonatals de les quals una cinquena part es poden fer a la mateixa UCIN.

La nova unitat incorpora les últimes tecnologies i compta amb quatre nivells de monitoratge del pacient que permet als professionals detectar un senyal d’alerta ràpidament, siguin on siguin, perquè aquesta alerta s’envia instantàniament a quatre dispositius: un monitor que hi ha dins del box, un altre que hi ha fora, al control d’infermeria i a un dispositiu mòbil que porten en tot moment els infermers a la butxaca. També disposa d’un sistema que permet gestionar els fàrmacs amb seguretat i un software que optimitza la gestió dels recursos.

La nova unitat de cures intensives neonatals de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona incorpora totes aquestes mesures i també d’altres que han proposat les famílies de pacients. Durant el procés de disseny de l’UCIN, els responsables del projecte van implicar un grup de famílies que havien estat usuàries del servei perquè manifestessin les seves necessitats i les seves propostes sobre com havia de ser el nou espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA