Salut

Seixanta eutanàsies en un any i vuit denegacions

Un any de l’aprovació de la llei per ajudar a morir

Les peticions s’han resolt en 47 dies de mitjana

Fins a 167 professionals de la salut s’han registrat com a objectors de consciència

Un total de 137 persones han demanat ajuda per morir a Catalunya des que es va aprovar la Llei de l’Eutanàsia a l’Estat espanyol, el 25 de juny de l’any passat. Entre aquestes peticions, s’han realitzat 60 eutanàsies, mentre que 37 persones van morir abans de rebre l’ajuda. Vuit sol·licituds han estat denegades. De mitjana, les peticions s’han resolt en 47 dies, segons dades que el Departament de Salut ha fet públiques aquest divendres. “La llei ha donat resposta a una necessitat social llargament demanada”, ha destacat el president de la Comissió de Garantia i Avaluació, Albert Tuca.

D’altra banda, 167 professionals s’han registrat com a objectors de consciència, entre metges, infermeres, farmacèutics i psicòlegs clínics (0,15% del total).

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha recordat que el desplegament de la Llei de l’Eutanàsia va ser un dels primers reptes que va entomar com a titular del departament i considera que el sistema hi ha donat una “molt bona resposta”.

En concret, de les 137 peticions rebudes durant aquest any, 78 s’han aprovat i s’han arribat a realitzar 60 eutanàsies: 33 en domicilis; 20 en hospitals; 5 en centres d’atenció intermèdia i 2 en residències. Cinc més estan pendents de realitzar i quatre s’han ajornat.

Fins a 37 persones que havien sol·licitat l’eutanàsia van morir abans de poder rebre aquesta ajuda. En 9 casos, la resolució havia estat aprovada.

Una seixantena de les peticions eren de dones i 77 d’homes. La majoria tenien més de 71 anys (75). Una cinquantena de les persones que han demanat ajuda per morir tenien entre 51 i 70 anys; dotze, de 36 a 50 anys i una, de 18 a 35 anys. Els menors no poden acollir-se a la llei.

Pel que fa a les patologies més freqüents que han motivat una petició, hi ha les neurològiques (neurodegeneratives, demències i parèsies); les oncològiques o la concurrència de diversos problemes de salut, moltes vegades crònics (multimorbiditat).

Del total de peticions, 81 han estat a l’atenció primària; 45, d’hospitals; sis, de centres d’atenció intermèdia; quatre, de centres pal·liatius privats i una, d’un centre de salut mental d’adults. Per demarcacions, 101 han estat a Barcelona; 21 a Girona; nou a Tarragona i sis a Lleida.

D’altra banda, s’ha creat un registre de professionals objectors de consciencia: 144 són metges; 20, infermeres; un professional de la farmàcia i dos psicòlegs clínics.

L’any passat es van registrar a Catalunya 8.639 documents de voluntats anticipades (DVA). Amb aquest document, les persones deixen per escrit les instruccions sobre intervencions i tractaments mèdics que desitgen rebre si una malaltia física o psíquica els impedeix expressar la seva voluntat en el futur. Aquest registre es va iniciar el 2002.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona