Salut

Un acord al límit amb els metges evita més vagues

Salut estableix una taula permanent amb els facultatius per implementar les millores assistencials i organitzatives

Amb un acord in extremis ahir a la nit, el sindicat Metges de Catalunya i el Departament de Salut van pactar una sèrie de millores organitzatives i retributives que van permetre desconvocar la vaga que havia de començar avui i allargar-se fins divendres. Després d’un matí llarg i intens, amb una doble taula de negociació de caràcter tècnic per definir quines serien les mesures concretes per millorar les condicions laborals dels facultatius, tot va quedar pendent per posar-hi el llacet a la sessió de la tarda, ja amb el conseller de Salut, Manel Balcells. Però no va ser fàcil i la trobada, que havia arrencat a les sis, es va allargar fins a quarts de nou. Finalment, les dues parts van pactar la creació d’una taula permanent de treball entre sindicat i Col·legi de Metges i Servei Català de la Salut per implementar progressivament les millores assistencials i organitzatives. Departament i sindicat mèdic també han acordat un paquet de mesures urgents per millorar temps i condicions d’atenció als pacients, optimitzar les agendes dels facultatius, estudiar les càrregues de treball i desburocratitzar les consultes.

Metges de Catalunya posa fi així a les protestes que tenia preparades per aquesta setmana (avui i divendres de manera parcial i dijous en horari més convencional) i també a les que s’albiraven en l’horitzó en cas de desacord.

Millores en infermeria

El govern va aprovar ahir una millora de sou per a les infermeres en formació que estan com a residents sota el paraigua de l’Institut Català de la Salut (ICS) o en centres de la sanitat concertada, per a les quals s’estableix una retribució mínima garantida. El sou anual repartit en catorze pagues serà de 17.160,45 euros per a les infermeres residents de primer any i de 18.558,91 per a les de segon, ja que també reben un complement de formació. Segons l’executiu, suposa una millora d’un 13% respecte a la retribució de les residents del conveni Siscat i al voltant d’un 15% per a les adscrites a l’ICS.

LA FRASE

Es desconvoca una vaga però comença una feinada perquè l’objectiu és que hi hagi grans acords
Manel Balcells
conseller de salut

Escassetat d’alguns fàrmacs

Les farmàcies del país fa un temps que registren un augment dels problemes de subministrament de diferents fàrmacs, que s’ha fet especialment evident en el cas dels antibiòtics d’amoxicil·lina i els antidiabètics anàlegs del GLP-1, que pel seu efecte per reduir la gana s’utilitzen també contra l’obesitat. Els farmacèutics ja estan acostumats a tenir certs problemes de distribució, però els últims mesos el problema “està empitjorant”, segons reconeix el president del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, Jesús Aguilar. En la majoria de casos els fàrmacs que costa trobar a les botigues tenen un equivalent en una presentació o una marca diferent que funcionen com a alternativa, però hi ha alguns casos en què no és així i cal trobar el mateix.

Segons els farmacèutics, tots els grups terapèutics s’han vist afectats per l’escassetat, però destaquen els destinats al sistema nerviós (amb un 20% més de problemes), cardiovascular (19%), digestiu (14%) i respiratori (13%). En tot cas, Aguilar defuig l’alarmisme: “Els ciutadans han d’estar tranquils. És un fet multicausal comú a Europa i el problema el tenim nosaltres a l’hora de buscar el medicament, no pas ells.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona