Salut

Expedienten una infermera de la Vall d’Hebron per un vídeo catalanòfob

Es queixa que per les oposicions li demanen “el puto C1 de català” i que no se’l pensa treure

El conseller Manel Balcells ho considera intolerable

Tant el departament de Salut com l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona obriran un expedient pel vídeo que tres infermeres han penjat a la xarxa de Tik-Tok i que ha corregut com la pólvora també a Twitter en el qual una d’elles té una actitud obertament hostil amb el català i es queixa que per fer les oposicions li demanen “el putu C1 de català”. En el vídeo les tres infermeres expliquen que són de fora –una Cádiz, una altra de Donosti, i la tercera de Granada– i la gaditana, que porta la veu cantant, diu que no se'l pensa treure, mentre la basca li diu que ella si ho farà –l’única que parla català– i la primera es queixa que “m’estàs desmuntant el vídeo”.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat que obren un expedient arran del vídeo en què una infermera de l’Hospital Vall d’Hebron critica l’exigència de tenir el C1 de català. En un fil al seu compte de Twitter, el conseller afirma que declaracions com les del vídeo són “intolerables en una servidora pública” i assegura que des de l’hospital i el departament arribaran “fins al fons de la qüestió”. Balcells afirma que el sistema sanitari ha de garantir l’atenció en la llengua catalana i assegura que treballen “cada dia” en aquest sentit. També indica que el sistema sanitari ofereix formació gratuïta en català als professionals i recorda que “comprendre el pacient és clau per a la seva seguretat”.

Balcells destaca que els professionals sanitaris vinguts d’arreu que “tenen interès i es formen per aprendre, conèixer i parlar el català” són “la majoria”. “L’objectiu final és sempre el benestar del ciutadà i garantir els drets dels pacients”, rebla el titular de Salut a Twitter.

Per la seva banda, Vall d’Hebron ja ha informat que investigarà aquest vídeo en què apareixen tres infermeres i avisa que no pot tolerar aquestes gravacions a les instal·lacions, en horari laboral i amb l’uniforme.

Entre els que han reaccionat a l'enregistrament hi ha l'expresident de la Generalitat i eurodiputat, Carles Puigdemont, que ha comentat al compte de Twitter que "l'odi a la llengua catalana és una constant entre molts espanyols". "Alguns (jutges, policies, funcionaris) militen en la catalanofonia i es protegeixen entre ells. Ens ofenen, ens insulten i els paguem el sou. Hi ha un lingüicidi en marxa. Espero que Salut actuï immediatament", ha afegit el dirigent independentista. L'escriptor Quim Monzó ha donat "gràcies", irònicament, a la Vall d'Hebron, a l'Institut Català de la Salut i al Departament de Salut de la Generalitat pel vídeo. L'actor Carlos Cuevas ha comentat: “estava intentant escriure un tuit seriós sobre el respecte a les llengües però només em surten insults”. La diputada de Junts per Catalunya Cristina Casol ha demanat al Departament de Salut que "si heu de seleccionar amb criteris d'igualtat, mèrit i capacitat, on és aquí la capacitat i la idoneïtat per al desenvolupament de les funcions públiques? 

Des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) considerem inacceptable el vídeo  i recorden que la llei exigeix que els professionals de la salut coneguin les llengües oficials del lloc on treballen. Asseguren que de  les 1.640 infermeres que es van col·legiar l’any 2022 a Barcelona, 297 (un 18 %) provenien de fora de Catalunya i que des de la corporació ofereixen a les infermeres nouvingudes acompanyament i formació per aprendre català. Des del COIB s'han  posat en contacte amb les direccions infermeres de l’Institut Català de la Salut i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per manifestar la seva "indignació" sobre el cas i demanar explicacions. "Exigim als proveïdors sanitaris que garanteixin el dret de les persones ateses a poder fer servir la seva llengua", asseguren en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida