Salut

La majoria de la població tindrà sobrepès o obesitat d’aquí a 12 anys

A Catalunya més del 40% d’infants entre 6 i 12 anys ja es troben en aquesta situació

Suposarà una despesa econòmica comparable amb la de la covid

L’obesitat és un dels principals problemes de salut pública als països més desenvolupats, però va camí de ser-ho també a nivell planetari. I també de representar un maldecap important a nivell econòmic. Segons un informe de l’Atles Mundial d’Obesitat publicat per la Federació Mundial d’Obesitat, si no es prioritza la prevenció i el tractament d’aquesta “epidèmia”, el 51% de la població mundial viurà amb sobrepès o obesitat el 2035.

Això representarà més de 4.000 milions de persones i també un greu problema econòmic, segons apunta la Fundació Gasol, que té per objectiu prevenir l’obesitat infantil a Europa i als Estats Units. D’acord amb les seves dades, d’aquí a 12 anys l’impacte econòmic global del sobrepès i l’obesitat arribarà als 4,32 bilions de dòlars anuals. Això representa gairebé el 3% del PIB mundial, és a dir xifres comparables a l’impacte que va suposar la covid-19 durant el 2020.

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Obesitat, els experts de la Fundació Gasol apunten que d’aquí al 2035 l’obesitat podria doblar la incidència en la població infantil. És un augment més accelerat que el que es dona en adults, i també es preveu que les taxes creixin més entre les nenes que entre els nens.

Actualment, a l’estat, un de cada tres menors entre vuit i 16 anys pateix sobrepès o obesitat, segons un estudi de la Fundació Gasol. Les dades encaixen amb el resultat de l’enquesta de salut de Catalunya del 2021, segons la qual més del 40% dels menors d’entre 6 i 12 anys pateixen sobrepès o obesitat.

Tendència preocupant

La prevalença de l’obesitat a nivell estatal s’ha triplicat les últimes dècades fins arribar al llindar del 16% en adults. Això n’ha aguditzat l’impacte econòmic: el 2019 va suposar una despesa de 2.746 milions d’euros i el 2030 podrien arribar a 3.651, un 2,34% del PIB.

És per tot plegat que les societats científiques que estudien l’obesitat demanen amb urgència que es consideri com una malaltia crònica i tractable, perquè redueix l’expectativa de vida de manera equivalent al tabaquisme i se situa com la cinquena causa de mort al món.

La lluita contra l’obesitat es pot fer des de diferents fronts. D’aquí que, coincidint amb la celebració del dia contra l’obesitat, l’associació de consumidors Facua hagi reclamat al govern estatal que acceleri la normativa de regulació publicitària que es va comprometre a aprovar per frenar la publicitat d’aliments i begudes adreçades a nens i adolescents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes per donar més protecció a les víctimes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA