Salut

Salut farà anàlisis de plom en sang a Bonmatí

Les extraccions tindran lloc a causa de la preocupació dels veïns per la proximitat de la indústria Exide al nucli urbà

L'actuació es dirigeix als infants d’entre 0 i 14 anys i les dones embarassades

El Departament de Salut farà anàlisis de sang als menors d’entre 0 i 14 anys i a les dones embarassades de Bonmatí per determinar si hi ha presència de plom en el seus organismes. Amb aquesta mesura, Salut atén la petició de l’Ajuntament de Sant Julià de Llor i Bonmatí, que ha demanat que es facin aquests controls analítics a causa de la preocupació dels veïns per la proximitat al nucli urbà d'Exide, una indústria dedica al reciclatge de bateries. A més, les extraccions aniran acompanyades d’una entrevista a les famílies per estudiar les fonts d’exposició i factors relacionats amb el seu entorn residencial.

Els controls es faran a partir de dilluns que ve, 12 de juny, al consultori local de Bonmatí. Es dirigeixen específicament als 226 infants censats al municipi –també als menors que hi estan escolaritzats i als que el visiten freqüentment– i a les dones embarassades. Aquests dos són col·lectius vulnerables perquè poden absorbir una quantitat de plom entre 4 i 5 vegades superior al d’un adult. Això pot afectar el seu desenvolupament cognitiu. Les famílies podran demanar hora a partir de demà a través del telèfon del CAP d’Anglès (972421498) o del seu correu electrònic ([email protected]).

Si surten nivells alts, Salut estudiarà l’origen de l’exposició, atès que hi ha altres factors que poden provocar la presència de plom a la sang, com ara el fum ambiental del tabac, joies, pintures, joguines, cosmètics o canonades d’aigua potable. Per aquest motiu, l’entrevista a les famílies és important per poder concretar l’origen si es detecten concentracions de plom fora del normal.

Aquesta actuació l’han exposat aquest vespre en una reunió informativa oberta a tots els veïns que ha tingut lloc al pavelló municipal de Bonmatí i en la qual hi han participat representats de la Regió Sanitària Girona, l’Agència de Salut Pública, l’equip d’atenció primària i la PEHSU.

En un comunicat difós avui s'informa que des de l’Agència de Salut Pública s’ha fet seguiment en els darrers anys de la qualitat de l’aire de Bonmatí en base a les dades facilitades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les possibles afectacions a la salut dels veïns i veïnes. Fins al moment, però, no s’han detectat diferències significatives amb la resta de Catalunya. Entre els anys 2013 i el 2020 es van estudiar diferents factors com ara la prematuritat i el pes en néixer, o indicadors d’insuficiència renal, hipertensió arterial, gota, anèmia, càncers hematològics i retard en el desenvolupament cognitiu. També es van analitzar els indicadors de rendiment acadèmic i no es van detectar diferències entre la població de Bonmatí respecte la resta de Catalunya. Durant un període comprès entre els anys 2020-2021-2022-2023 es va posar en marxa un Pla de Vigilància de plom en immissions, pel qual es fa un seguiment de la qualitat de l’aire. Les dades recollides en el marc d’aquests controls sempre s’han ajustat al compliment de la normativa, prenent com a referència les mitjanes anuals, segons marca aquesta mateixa normativa. 

Els controls els impulsen conjuntament la Subdirecció Regional de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, l’equip d’atenció primària d’Anglès (Institut d’Assistència Sanitària) i la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA