Salut

SALUT

El càncer de còlon i recte és la segona causa de mort per càncer a la Regió Sanitària de Girona

Es posa en marxa una campanya per incentivar la població a participar en el programa de detecció precoç de la malaltia

El càncer de còlon i recte té una taxa de curació superior al 90% si es detecta a temps

La Regió Sanitària de Girona posa en marxa una campanya per incentivar la participació de la població del territori al programa. La campanya, a càrrec de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), empresa pública del Departament de Salut que gestiona l’oficina tècnica del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) al territori, té com a objectiu disminuir la incidència d’aquest tipus de càncer, amb la detecció i extirpació de lesions precanceroses, i detectar el càncer en fase precoç. La detecció precoç del càncer de còlon i recte és clau perquè sovint no manifesta símptomes fins que la malaltia està en una etapa avançada.

Aquest programa, impulsat pel CatSalut, està adreçat a la població d’entre 50 i 69 anys. La participació consisteix en una prova de detecció de sang oculta en femta cada dos anys. El PDPCCR busca identificar a temps les lesions precursores que es poden ressecar per endoscòpia o bé el càncer en fase més precoç. És important destacar que, si es detecta a temps, el càncer de còlon té una taxa de curació superior al 90%. Per tant, l’èxit en el tractament d’aquesta malaltia dependrà en gran mesura de la detecció precoç i la resposta ràpida dels pacients.

Per aquest motiu, s’insta la població a mantenir-se informada sobre els factors de risc i a participar en els programes de detecció precoç que ofereixen les autoritats sanitàries. Participar en els programes de prevenció pot reduir el nombre de casos un 33% i la mortalitat per càncer de còlon i recte un 50%.

Concretament, el PDPCCR ha permès detectar la malaltia a l’any 2022 a 43 habitants de la Regió Sanitària de Girona, xifra que representa una taxa d’1,01 per cada 1.000 habitants. L’any passat un total de 1.649 anàlisis van donar positius (3,88%) i es van realitzar un total de 1.352 colonoscòpies. Es van citar un total d’113.758 persones i hi van participar 42.507 (37,37%).

Amb Fons Europeus

Amb la finalitat de millorar la participació al programa, des de la Regió Sanitària de Girona, l’IAS posa en marxa una campanya de comunicació, que compta amb el suport del Fons Europeu.

La campanya que es presenta amb el lema “Prevenir és cuidar-se: uneix-te al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Girona” consta de diferents accions, entre les quals destaca la creació d’una pàgina web de referència ( www.salutcolonirecte.cat ), en què la persona usuària podrà consultar en quin període està actiu el programa a la seva Àrea Bàsica de Salut, a més de materials divulgatius contrastats sobre la malaltia i el programa de cribratge, entre altres; vídeos explicatius a càrrec dels experts i de testimonis que faran apropar l’experiència a les persones que dubten en participar al programa; suport interactiu via WhatsApp, o la creació d’una comunitat virtual a Facebook. Amb totes aquestes accions s’espera incentivar la participació dels residents de les diverses localitats de la demarcació de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona