Salut

Més d’un terç de les dones pateix problemes de salut de llarga durada després de parir

Els experts demanen una més gran atenció a la dona abans i després de l’embaràs

El dolor durant les relacions sexuals, lumbàlgies, i incontinència urinària i anal, entre les afeccions més habituals

Cada any, almenys 40 milions de dones probablement patiran un problema de salut a llarg termini causat pel part, segons un nou estudi de l’Organització Mundial de la Salut, el Programa Especial de les Nacions Unides sobre Reproducció Humana i l’Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional que s’ha publicat aquest dijous a la revista The Lancet Global Health .

La investigació, que forma part d’una sèrie especial sobre salut materna, posa de manifest que existeix una elevada càrrega d’afeccions post natals que s’allarguen durant mesos, o fins i tot, anys. Entre les malalties hi ha el dolor durant les relacions sexuals, que afecta més d’un terç (35%) de les dones durant el pueriperi, el dolor lumbar (32%), la incontinència anal (19%), la incontinència urinària (8-31%) i anal (19%), l’ansietat (9-24%), depressió (11-17%), dolor perineal (11%), por al part o tocofòbia (6-15%) i la infecunditat secundària (11%).

Els autors de l’article reclamen que el sistema de salut reconegui aquests problemes habituals, molts dels quals es produeixen després que les dones acostumen a perdre l’accés als serveis post natals. Els signants de l’estudi també argumenten que una atenció eficaç al llarg de l’embaràs i el part també és un factor de prevenció crític per poder “detectar riscos i evitar complicacions” que poden derivar en problemes de salut prolongats després de donar a llum.

En l’article s’assenyala que la investigació clínica, la pràctica i la política han descuidat aquestes afeccions, malgrat la seva prevalença. De fet, els autors asseguren que en fer una revisió bibliogràfica dels últims 12 anys no van trobar cap document de directrius recent i d’alta qualitat sobre un tractament eficaç per al 40% de les afeccions prioritàries analitzades en la investigació. Tampoc van trobar ni un sol document de directrius d’alta qualitat d’algun país d’ingrés baix o mitjà. Les deficiències en matèria de dades també són importants: No hi havia estudis representatius ni nacionals ni d’abast mundial sobre cap de les afeccions identificades a través de l’estudi.

L’article publicat forma part d’una sèrie d’estudis sobre la salut materna durant el període perinatal en què reclama més atenció per a la salut a llarg termini de les dones i les nenes, tant després com abans de l’embaràs.

En aquest primer article publicat a The Lancet es destaca la necessitat d’aplicar un enfoc holístic per a reduir les morts maternes, que no només se centri en les seves causes biomèdiques immediates, sinó també en la complexa interacció de les condicions socials, econòmiques i medioambientals que repercuteixen en la salut de les dones, entre les quals la desigualtat per raons de raça o gènere, així com el context econòmic, la nutrició, el sanejament, els riscos ambientals o l’exposició a violència i conflictes. Segons l’estudi, la falta d’atenció ajuda a explicar per què 121 països d’entre 185 no han aconseguit avenços significatius en la reducció de les morts maternes durant les dues últimes dècades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona