Salut

Tecnologia

La salut digital troba en la IA l’aliat ideal per créixer al MWC

Més enllà de gossos robòtics, de bòlids elèctrics, de drons per transportar persones i de dispositius innovadors (i de futur incert) com braçalets amb pantalla o pins amb intel·ligència artificial que s’exhibeixen aquests dies al MWC, si hi ha un sector que cada any guanya més terreny en la fira és el de la salut digital, que està aprofitant les noves tecnologies per obtenir solucions aplicades, profitoses i innovadores. El centre tecnològic Eurecat, per exemple, ha donat a conèixer una diadema per a pacients que acaben de tenir un ictus feta en col·laboració amb l’empresa Time is Brain, formada per un equip de neuròlegs i investigadors de l’hospital Germans Trias i Pujol. El dispositiu, ja en fase de proves en diferents hospitals, analitza mitjançant l’emissió d’ones la situació dels pacients que acaben de tenir un vessament cerebral per tal d’obtenir informació del seu estat abans d’arribar a la sala d’operacions.

Eurecat també mostra un robot assistencial que forma part del projecte europeu Never Home Alone i que està destinat a ajudar persones que viuen soles a casa i necessiten ajuda. Gràcies a l’ajuda de la intel·ligència artificial, aquesta mena de dispositius destinat a la interacció amb humans podran tenir una manera de fer molt més natural, segons pronostica un dels responsables de negoci d’Eurecat, Elías Gargallo.

El robot té un braç que ajuda les persones en tasques bàsiques com vestir-se o recollir un objecte de terra i, tot i estar en fase de proves i en una etapa incipient, Gargallo pronostica que d’aquí a entre dos i cinc anys els primers robots ja podrien arribar a les cases, a uns preus prohibitius, uns 70.000 euros, però que s’anirien abaratint amb el temps.

Consulta intel·ligent

L’institut Català de la Salut també ha dut al MWC algunes de les iniciatives amb IA que ja utilitza per millorar la detecció del càncer, diferents patologies de la retina i el glaucoma. Però potser un dels projectes més sorprenents que fan ús dels models de llenguatge avançats és la introducció a les consultes, de moment a mode de programa pilot, d’una eina d’IA que escolta la conversa entre metge i pacient, la interpreta i incorpora les dades a la fitxa del seu historial mèdic. Els metges que participen en la prova han de validar el contingut del que ha interpretat la IA, però si aquesta eina prospera podria evitar que els metges haguessin de transcriure els símptomes i tractaments i fer-los guanyar temps per consultar pacients.

A banda, l’hospital de Can Ruti i Telefónica també han dut al congrés un nou sistema per incentivar la formació en cirurgia robòtica, un procés “lent i tediós que es fa amb comptagotes” i que gràcies a una combinació de tecnologies (5G, realitat virtual i l’augmentada) ara es podrà fer de manera remota i més àgil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA