Salut

Tecnologia

La salut digital troba en la IA l’aliat ideal per créixer al MWC

Més enllà de gossos robòtics, de bòlids elèctrics, de drons per transportar persones i de dispositius innovadors (i de futur incert) com braçalets amb pantalla o pins amb intel·ligència artificial que s’exhibeixen aquests dies al MWC, si hi ha un sector que cada any guanya més terreny en la fira és el de la salut digital, que està aprofitant les noves tecnologies per obtenir solucions aplicades, profitoses i innovadores. El centre tecnològic Eurecat, per exemple, ha donat a conèixer una diadema per a pacients que acaben de tenir un ictus feta en col·laboració amb l’empresa Time is Brain, formada per un equip de neuròlegs i investigadors de l’hospital Germans Trias i Pujol. El dispositiu, ja en fase de proves en diferents hospitals, analitza mitjançant l’emissió d’ones la situació dels pacients que acaben de tenir un vessament cerebral per tal d’obtenir informació del seu estat abans d’arribar a la sala d’operacions.

Eurecat també mostra un robot assistencial que forma part del projecte europeu Never Home Alone i que està destinat a ajudar persones que viuen soles a casa i necessiten ajuda. Gràcies a l’ajuda de la intel·ligència artificial, aquesta mena de dispositius destinat a la interacció amb humans podran tenir una manera de fer molt més natural, segons pronostica un dels responsables de negoci d’Eurecat, Elías Gargallo.

El robot té un braç que ajuda les persones en tasques bàsiques com vestir-se o recollir un objecte de terra i, tot i estar en fase de proves i en una etapa incipient, Gargallo pronostica que d’aquí a entre dos i cinc anys els primers robots ja podrien arribar a les cases, a uns preus prohibitius, uns 70.000 euros, però que s’anirien abaratint amb el temps.

Consulta intel·ligent

L’institut Català de la Salut també ha dut al MWC algunes de les iniciatives amb IA que ja utilitza per millorar la detecció del càncer, diferents patologies de la retina i el glaucoma. Però potser un dels projectes més sorprenents que fan ús dels models de llenguatge avançats és la introducció a les consultes, de moment a mode de programa pilot, d’una eina d’IA que escolta la conversa entre metge i pacient, la interpreta i incorpora les dades a la fitxa del seu historial mèdic. Els metges que participen en la prova han de validar el contingut del que ha interpretat la IA, però si aquesta eina prospera podria evitar que els metges haguessin de transcriure els símptomes i tractaments i fer-los guanyar temps per consultar pacients.

A banda, l’hospital de Can Ruti i Telefónica també han dut al congrés un nou sistema per incentivar la formació en cirurgia robòtica, un procés “lent i tediós que es fa amb comptagotes” i que gràcies a una combinació de tecnologies (5G, realitat virtual i l’augmentada) ara es podrà fer de manera remota i més àgil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona