Salut

serveis

L'hospital de la Cerdanya tindrà estatus consular

Les administracions implicades estudien la fórmula jurídica per evitar que nadons i morts nord-catalans del centre hagin de passar tràmits d'estrangeria

Obrirà les portes el 2013

L'hospital transfronterer de la Cerdanya, que atendrà pacients catalans i nord-catalans, tindrà un estatus administratiu semblant al d'un consolat. Ara l'equip rector i els ministeris d'afers estrangers espanyol i francès treballen per trobar la fórmula jurídica que ho faci possible i que eviti que els nadons nord-catalans s'hagin d'inscriure al consolat francès de Barcelona i que tinguin el registre civil a Tolosa de Llenguadoc, o bé que els morts de la Cerdanya nord-catalana del futur hospital hagin de passar per un procés de repatriació internacional.

El gerent de l'hospital transfronterer, Jordi Boix, explica que el projecte, construcció i sobretot posada en marxa d'un centre hospitalari d'aquestes característiques comporta haver de resoldre molts aspectes, cosa que van fent quan toca, i que aviat serà el cas dels aspectes consulars. Per exemplificar-ho, ha explicat que per atendre pacients nord-catalans, l'hospital nou ha de ser donat d'alta al catàleg d'hospitals francesos i s'ha hagut de buscar una fórmula per fer-ho possible perquè està en territori català però sota administració espanyola. I s'ha aconseguit, i això és el mateix que passarà amb el cas dels nadons i morts nord-catalans si no hi ha entrebancs d'última hora.

L'hospital transfronterer de la Cerdanya està al pla de Rigolisa a encara no 100 metres de la frontera administrativa amb l'Estat francès. De fet, aquesta proximitat és el que li dóna sentit, però sobretot que l'atenció a pacients nord-catalans a l'actual hospital comarcal de la Cerdanya de Puigcerdà és un fet establert i normalitzat de fa dècades, així com la prestació d'altres serveis culturals i socials. Per tant, no fa sinó consolidar una realitat.

A final d'aquest abril el consorci rector del nou hospital firmarà l'última certificació d'obres i farà la recepció oficial de les obres, de les claus de l'edifici, però no serà fins a la setmana santa de l'any vinent, d'aquí a un any, que no obrirà les portes al públic. De fet, a partir d'ara comença un període per a l'equipament interior. Valorat en 10 milions d'euros, s'obre un període de licitacions i concursos pertinents. A més, s'han d'enllestir els tràmits de legalització de diverses àrees del centre com les sales d'operacions, la diagnosi per a la imatge, etc.

D'aquí a un any, per tant, ja s'haurà acabat aquest hospital que és un exemple material i palpable de la cooperació transfronterera.

LA XIFRA

31
milions d'euros és el que han costat les obres de l'hospital nou i
10 milions més, l'equipament interior i el mobiliari.

LA XIFRA

150.000
habitants és el conjunt de persones al qual
donarà servei el centre, ja que és una zona turística

Un centre per a 150.000 habitants

L'hospital nou ha poder atendre 30.000 habitants de la zona i atendre pics de 150.000 habitants, ja que la Cerdanya és un espai de forta atracció turística. Té 120 metres lineals de façana.

Un premi de 31 milions d'euros per la cooperació transfronterera

La construcció de l'hospital transfronterer nou de la Cerdanya ha costat 31 milions d'euros, un 60 per cent del qual s'han finançat pels fons europeus del programa Feder. Es tracta de tot un premi a la vocació transfronterera que sempre ha tingut la Cerdanya. La resta de la inversió ha anat a càrrec de la Generalitat, un 40 per cent, i també de l'Estat francès. Dels 10 milions de l'equipament, 6 els ha de sufragar la Generalitat.

Disposarà d'una cinquantena de llits i setze consultes externes

La quantitat de 50 llits serà una de les més rellevants de l'hospital transfronterer de la Cerdanya. També tindrà 2 blocs quirúrgics, 3 llits de reanimació, 1 sala de part i 2 de dilatació, 6 places d'hospital de dia i de cirurgia major ambulatòria i 7 equips d'urgències. A part, hi haurà 5 llits d'observació, 16 consultes externes, 12 sales d'exploració i 10 places d'hemodiàlisi. L'atenció sanitària serà per a pacients de processos aguts de curta estada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social