Salut

Els farmacèutics ho tenen tot a punt, però lamenten haver de fer de recaptadors

Un programa informàtic permet saber a l'instant si l'usuari ha de pagar la taxa

Si algú no abona l'euro, s'endurà el fàrmac, però derivaran el cas a Salut

Els farmacèutics de tot Catalunya es convertiran a partir de dissabte en “recaptadors d'impostos”, un paper que no els satisfà en absolut, segons va admetre ahir el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, però que assumeixen amb la voluntat de complir la llei i de fer-ho “de la millor manera i amb les màximes garanties per als ciutadans”. Tot i que, entre les 3.000 oficines de farmàcia de Catalunya, ahir encara n'hi havia que no disposaven del programa informàtic que els permetrà cobrar l'euro per recepta, De Dalmases va avançar que la previsió és que dissabte el dispositiu estigui a punt a tots els establiments.

Els col·legis professionals i els tècnics del Departament de Salut han treballat intensament durant els darrers tres mesos per desenvolupar un programa informàtic que, gràcies a la connexió amb una base de dades central del Servei Català de la Salut que s'actualitzarà mensualment, permet saber a l'instant si un usuari ha de pagar l'euro per recepta o si n'està exempt, i detectar en quin moment el contribuent ha arribat al topall màxim dels 61 euros anuals (36 euros per aquest any). “Les farmàcies ens hem preparat de forma sòlida per aplicar la mesura amb garanties”, va assegurar De Dalmases.

Jordi Casas, titular d'una farmàcia del Prat de Llobregat, ha estat un dels primers farmacèutics a provar el sistema i en constata el bon funcionament. Casas reconeix que els usuaris ja fa dies que es queixen de la taxa: “La gent exterioritza el seu desacord, però esperem que la cosa quedi aquí.” Casas lamenta que als farmacèutics els hagi tocat ser la cara visible d'aquesta mesura tan impopular.

Davant de possibles negatives a pagar, els professionals ho tenen clar: “Som agents de salut i, per tant, dispensarem els medicaments i derivarem els casos d'impagament al Catsalut”, va avançar De Dalmases. En aquest sentit, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va recordar que “el farmacèutic no té l'obligació de cobrar, però el ciutadà sí que està obligat a pagar”.

LA XIFRA

3.000
oficines
de farmàcia hi ha a Catalunya. Totes disposaran del programa informàtic per cobrar la nova taxa.

LA FRASE

El farmacèutic no té l'obligació de cobrar l'euro. Qui té l'obligació de pagar-lo és el ciutadà
Boi Ruiz
conseller de salut

Dubtes sobre el nou copagament

El Ministeri de Sanitat encara no ha facilitat al Departament de Salut la informació necessària perquè les farmàcies puguin començar a aplicar el nou sistema de copagament dels medicaments que va aprovar el govern estatal i que, per primer cop, preveu que els pensionistes paguin un percentatge del preu dels fàrmacs receptats. La data prevista d'aplicació és l'1 de juliol, però el conseller de Salut, Boi Ruiz, va admetre que si les dades no arriben prou elaborades, serà complicat incorporar la informació al sistema informàtic en tan pocs dies. Per la seva banda, els farmacèutics ho veuen directament “inviable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre