Salut

Pla per facilitar la millora dels àpats de 5.000 famílies

Benestar Social i Família i la Fundació La Caixa promouran una alimentació més saludable per a persones en risc d'exclusió

Traslladen a la nutrició l'acompanyament del ‘Créixer en família'

Nova iniciativa per tractar de millorar l'alimentació infantil a casa nostra. El Departament de Benestar Social i Família i la Fundació Bancària La Caixa s'han unit per posar en marxa el programa Àpats en família, que assessorarà i ajudarà unes 5.000 famílies en situació de vulnerabilitat per evitar els mals hàbits alimentaris. Una de les conseqüències de la pèrdua d'ingressos és una alimentació més deficient i més desequilibrada.

La proposta pública privada pretén acompanyar amb consells, propostes de menús, reordenació dels hàbits i altres actuacions les famílies que per la situació social estan malnodrint els infants. Els problemes alimentaris de la població infantil són conseqüència de la pobresa i acaben generant sobrepès. L'obesitat generarà, a la llarga, més malalties en aquests infants i joves quan esdevinguin adults. La despesa en salut pública també augmentarà... Per això el programa Àpats en família vol trencar aquesta dinàmica, com a mínim en cinc mil famílies vulnerables que participaran en el pla.

El model no està gaire lluny: és el programa Créixer en família, de la mateixa conselleria, que aconsella els pares com educar els joves davant de determinades situacions. “Si amb Créixer en família oferim espais de suport virtual i presencial als pares per a una criança més positiva, el pla alimentari intentarà fer un pas endavant i consolidar l'acompanyament, des del punt de vista nutricional i relacional”, va assegurar ahir la consellera de Benestar i portaveu del govern, Neus Munté. El programa d'assessorament familiar acompleix aquest any la tercera edició. S'han fet més de 1.800 tallers i hi han pres part més de cinc mil famílies.

El programa dels àpats pretén conscienciar de l'alimentació saludable, però alhora també dels beneficis d'afrontar els àpats en conjunt i els valors de comentar, al voltant de la taula, la vida diària de les famílies. “Els menjars en família són una font de comunicació, aprenentatge i relació”, recordava ahir Munté.

El programa consta de dos cicles de tallers organitzats per franges d'edat. Va dirigit a famílies amb joves de zero a 18 anys. Uns experts facilitaran unitats didàctiques i guies concretes per a les famílies amb les línies bàsiques: alimentació correcta, comunicació a taula, consum responsable i coresponsabilitat.

La secretària de Família de la Generalitat, Dolors Gordi, feia ahir seves expressions de tota la vida que caldria anar recuperant, com ara “el menjar no es llença” i bé “cal menjar-ho tot”, atenent als valors que es transmetran.

Per la seva banda, el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, va assegurar que “una acció, aparentment petita, pot generar beneficis enormes de cara al futur. Els hàbits alimentaris saludables comporten un millor benestar i preveuen les malalties”.

L'obesitat infantil afecta un 16% dels infants catalans, mentre que una quarta part presenta sobrepès. Les dades són millors que els de la resta de l'Estat, però van en augment. Els pediatres alerten també que resulta difícil redreçar els hàbits alimentaris a partir dels vuit i nou anys, un cop definits.

LES FRASES

Volem consolidar l'acompanyament familiar en l'àmbit nutricional
Neus Munté
consellera de benestar i família
Som conscients que la família és el context educacional i alhora relacional clau
Dolors Gordi
secretària de família
A més pobresa, més sobrepès i, a la llarga, pitjor salut per a tothom
José Manuel Moreno
coord. nutrició ass. Pediatres
El foment d'hàbits alimentaris saludables és una inversió de futur
Jaume Giró
dir. general fundació la caixa

Pares i pediatres apressen l'administració per la malnutrició infantil

La malnutrició i la pobresa infantil són responsabilitat de l'administració estatal i de les autonomies, que s'hi haurien d'implicar més. És la conclusió i alhora reivindicació que ahir van coincidir a fer pública diverses associacions de pares i mares d'alumnes, diverses ONG i l'Associació Espanyola de Pediatria. “La responsabilitat de posar fi a la pobresa no és de les entitats socials, sinó de les comunitats autònomes, l'Estat i l'administració europea, perquè són els que tenen les competències i els fons per fer-ho”, va reivindicar el president estatal de la Xarxa Europea de Lluita Contra la Pobresa i l'Exclusió Social, Carlos Susías. La crisi i les retallades socials han fet augmentar la pobresa i els índexs de malnutrició infantil. Els productes més saludables són més cars que la resta, i una part de les famílies ja opten pels productes amb més energia però amb menys nutrients”, explica Susías. Els experts alerten que més que una malnutrició, s'està generant excés de pes. “A més pobresa, més excés de pes”, asseguraven ahir Macarena Céspedes, responsable de les campanyes alimentàries d'Educo, i José Manuel Moreno, portaveu de l'associació de pediatres. La situació farà augmentar la despesa sanitària d'aquí a trenta o quaranta anys. Per això reclamen ara més inversió a formar els joves alimentàriament, de manera que no calgui en el futur invertir en tractaments contra l'obesitat. Una de les propostes va ser abaratir alguns aliments, com ara verdures i fruita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona