Salut

Alerten del mal funcionament de la cirurgia pediàtrica

Disset pediatres del Trueta diuen que, un any després de la reorganització del servei, continua sense haver-hi els mitjans suficients per operar els infants les 24 hores del dia i els 365 dies l'any

Disset professionals del servei de pediatria de l'hospital Josep Trueta de Girona han denunciat públicament el mal funcionament del servei de cirurgia pediàtrica del centre. Per mitjà d'una carta, el col·lectiu sosté que, contràriament al que el Departament de Salut va prometre ara fa un any amb motiu de la reorganització del servei, el Trueta continua sense tenir prou mitjans per atendre els nens que necessiten de cirurgia les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. “Qualsevol nen de la demarcació que pateix un accident greu o que necessita atenció quirúrgica urgent fora de l'horari laboral dels cirurgians és traslladat sistemàticament a Barcelona”, denuncien els pediatres en l'escrit. Segons exposen, el servei de cirurgia pediàtrica funciona únicament de matins i, a més, els pacients que són operats es queden sense atenció quirúrgica des de primera hora de la tarda, “a partir del moment en què els cirurgians se'n van a casa seva”. I és que continua sense haver-hi una guàrdia localitzada de cirurgia pediàtrica al Trueta.

Els pediatres consideren que no és just que un noi de 16 anys pugui ser intervingut d'urgència en qualsevol moment al Trueta i que un menor rebi un tracte diferent. Mantenen que la situació és completament discriminatòria per als infants i molt allunyada del caràcter d'hospital de referència del Trueta. El col·lectiu ha explicat que la gota que ha fet vessar el got és que, enmig d'aquesta situació de manca de recursos, s'hagi decidit prescindir de la cirurgiana pediàtrica Pilar Abad, una professional que va fitxar l'anterior gerent territorial de l'ICS i de l'IAS, el doctor Martínez Ibáñez, i que serà retornada “sense motius” a l'hospital de Can Ruti, on treballava anteriorment.

Els pediatres estan cansats de rebre sempre les queixes per part de les famílies i de les promeses incompletes per part de l'administració, i no entenen que els responsables del servei de cirurgia pediàtrica, la direcció del Trueta i la gerència de l'ICS permetin “que aquest problema gravíssim continuï sense solució després de tants anys”, com tampoc que des del Catsalut i la conselleria de Salut no s'exigeixi “una solució immediata”, segons indiquen en l'escrit, que han fet arribar els estaments esmentats, així com al Col·legi de Metges de Girona i la Societat Catalana de Pediatria.

Reducció de la llista d'espera

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha respost l'escrit del servei de pediatria afirmant que la cirurgia pediàtrica les 24 hores i els 365 dies de l'any a la regió sanitària de Girona “s'implantarà quan així ho determini el Servei Català de la Salut mitjançant una instrucció”. I hi afegeix que, mentre no hi hagi aquesta instrucció, “es continuarà prestant des de l'hospital Vall d'Hebron”. Arran de la reorganització del servei de cirurgia pediàtrica del Trueta, ara fa un any, la direcció del servei depèn del Vall d'Hebron. Amb tot, l'ICS ha volgut subratllar que en el darrer any s'ha escurçat un 38% la llista d'espera de les operacions programades de l'especialitat de pediatria. Segons van indicar, s'ha passat dels 540 nens que hi havia el setembre del 2014 en llista d'espera als 336 del 2 de juliol. Pel que fa al trasllat de la doctora Abad, l'ICS ha explicat que l'especialista va anar a treballar al Trueta en una comissió de servei que acaba l'octubre i que ja se la va avisar que no se li renovaria. En aquest sentit, va recordar que des del mes de maig el Trueta té un nou cirurgià pediàtric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona