Salut

Provada amb èxit una vacuna “molt eficaç” contra l'Ebola

La troballa fa disparar l'optimisme sobre la possibilitat de controlar el brot letal

El virus ha matat 11.294 persones

La vacuna contra el virus de l'Ebola, responsable de gairebé 11.300 morts en una de les pitjors epidèmies de la història recent, és pràcticament a tocar. Ho va anunciar ahir l'Organització Mundial de la Salut (OMS) després de comprovar l'altíssima eficàcia d'immunització en uns assajos clínics que han implicat milers de persones a Guinea, un dels tres països que més han patit aquest brot letal.

Les proves amb la vacuna VSV-ZEBOV, desenvolupada per l'Agència de Salut Pública del Canadà i llicenciada per la farmacèutica Merck, van començar al març i han seguit la tècnica de vacunació en cercle, el mateix model que va permetre eradicar la verola. Al mig de cada cercle hi ha un infectat, i es vacuna les persones que han estat en contacte amb ell. En total, han estat immunitzats més de 4.000 familiars, veïns, companys de feina i personal sanitari relacionats amb un centenar d'infectats.

La primera vacuna eficaç al 100% i amb efectes secundaris acceptables arriba un any i mig després que s'anunciés oficialment l'epidèmia, que ha afectat més de 28.000 persones. Actualment el brot ja està força controlat i només a Guinea i Sierra Leone es continuen registrant nous casos puntuals. L'última setmana, per exemple, l'OMS havia comptabilitzat set nous casos i cap mort.

Malgrat que la vacuna sembla totalment efectiva, un grup d'experts internacionals ha determinat que l'assaig ha de seguir per demostrar si també genera immunitat de grup. Ara es preveu que s'afegeixi a l'assaig els joves de 13 a 17 anys i, possiblement, els infants d'entre 6 i 12. Els resultats preliminars d'aquest assaig es van publicar ahir a la revista mèdica The Lancet.

LA DATA

06.12.13
va morir el pacient zero
un nen de dos anys del sud de Guinea. La malaltia va esdevenir epidèmia el febrer del 2014.

LA FRASE

Aquests resultats canviaran el sistema de gestió de l'actual brot de l'Ebola i dels que puguin venir
Margaret Chan
Directora general de l'OMS

Demanen que s'agilitin els tràmits

Tot i que l'estudi clínic encara ha de continuar, l'alta eficàcia de la vacuna (del 100% si s'administra de manera ràpida i una mica menor si es deixa passar el temps) ha dut Metges Sense Fronteres, l'organització que ha liderat la lluita contra l'Ebola a l'oest d'Àfrica, a reclamar que s'accelerin al màxim els tràmits necessaris per poder distribuir la VSV-ZEBOV a les altres zones greument afectades pel brot, Libèria i Sierra Leone. De fet, en aquests dos països també tenien lloc diferents proves amb altres vacunes, però cap dels dos assajos no havia prosperat. Així doncs, el que ha funcionat era l'última esperança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva