Salut

El primer cas de Chikungunya autòcton desferma l'alerta

Salut revisa els seus protocols de prevenció arran del cas detectat a Gandia

Els infermers reclamen més formació sobre els símptomes d'aquesta malaltia que es contagia ràpidament

Les autoritats sanitàries estan actualitzant els seus protocols de prevenció i control del Chikungunya arran del primer cas autòcton a l'Estat espanyol detectat en un home de 60 anys de Gandia. Tot i això, no es tracta pas d'un virus del tot desconegut a Catalunya. Segons dades de la conselleria de Salut, només l'any passat ja es van registrar setanta casos de Chikungunya importats, és a dir, de persones que es van contagiar fora de l'Estat espanyol i d'Europa, i des del maig d'aquest any ja hi ha hagut una trentena d'incidents d'aquest tipus. Sense alarma, caldrà actuar amb cautela.

Arran del cas, el sindicat d'infermeria Satse de Catalunya ha exigit a les administracions que formin els professionals sanitaris sobre els símptomes d'aquest virus. Pel sindicat, una formació específica sobre aquesta malaltia, procedent de països tropicals i que es transmet per via del mosquit tigre, permetrà donar una atenció millor als pacients, a la vegada que suposarà un estalvi de diners i recursos a l'administració pública.

Els símptomes són bastant similars als d'una grip, ja que produeix febre alta i forts dolors articulars, a més de dolors musculars, mals de cap, nàusees i erupcions cutànies. De moment, els tractaments més efectius són el paracetamol, per fer baixar la febre, i l'ibuprofèn, per fer més suportables els dolors. També és molt recomanable beure molta aigua. No és aconsellable, en canvi, prendre aspirina, pel risc que en un cert nombre de pacients es produeixi sagnat.

Lluny de ser una malaltia tan greu com l'Ebola, la malària o el dengue, la taxa de mortalitat del virus Chikungunya és de només el 0,4% i la seva perillositat es dóna en cas d'infecció de nadons i persones de més de 65 anys. Tot i això, com avisa el doctor en biologia i oficial de bioseguretat al Centre de Recerca en Salut Animal (Cresa), Xavier Abad, la seva simptomatologia és bastant dura i les epidèmies que hi ha hagut en altres països han tingut fortes conseqüències en la productivitat de la població. “L'absentisme laboral a la indústria s'ha estimat en gairebé un 20%, cosa que té un cost altíssim per a aquest sector, ja que ha calgut pagar una quantitat molt elevada d'hores extres i contractar nous treballadors”, explica l'expert.

Durant l'estiu, que és l'època de més activitat dels mosquits, el contagi pot arribar a ser ràpid si, com avisa Abad, el Chikungunya arriba a un territori “amb una població no exposada prèviament”, fet que pot comportar “una emergència i una disseminació ràpida del patogen”. En canvi, quan les persones ja l'han patit, adquireixen una immunitat força perllongada.

LES FRASES

En una població no exposada prèviament, el patogen es pot disseminar ràpidament i generar una situació d'emergència

LA XIFRA

L'absentisme laboral per Chikungunya en la indústria és gairebé d'un 20% en països on el virus és endèmic
Xavier Abad
oficial de bioseguretat del Cresa
0,4
per cent
és la taxa de mortalitat del virus Chikungunya, fet que el converteix en una malaltia poc perillosa.

El CSIC desenvolupa la primera vacuna contra el virus

Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han dissenyat una vacuna que pot protegir les persones contra el Chikungunya i estan buscant finançament per dur a terme els assajos clínics. De moment, només és un prototip que ha estat provat amb èxit en animals (ratolins i micos) i ara és el torn de posar-la en pràctica amb éssers humans. El professor d'investigació del CSIC al Centro Nacional de Biotecnología, Mariano Esteban, va manifestar que el seu grup de recerca està estudiant realitzar aquests assajos clínics al Brasil o a Colòmbia, encara que, després de detectar el primer cas autòcton a l'Estat espanyol, ja pensen en la possibilitat de parlar amb les autoritats sanitàries per dur a terme aquestes proves aquí. “Hem desenvolupat una patent amb el CSIC sobre la vacuna i estem col·laborant també a escala internacional amb els millors grups i tenim tota la capacitat per llançar un programa ràpid, perquè això és una emergència”, va remarcar Esteban. Aquest investigador també va alertar que no es pot ignorar que hi ha hagut un cas autòcton a l'Estat d'un virus “francament perjudicial”, motiu pel qual va reclamar “un compromís polític i institucional” des del Ministeri de Sanitat per tirar endavant el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona