Salut

Denuncien que l'hospital Trueta no té un servei de reumatologia propi

Els organitzadors d'un simposi sobre malalties reumàtiques inflamatòries posen sobre la taula la falta d'especialistes al conjunt de la regió sanitària

La xarxa de salut pública de la regió sanitària de Girona disposa de pocs reumatòlegs i, a més, els especialistes que hi ha estan distribuïts de forma irregular pel territori, la qual cosa crea greuges comparatius entre els malalts de la demarcació. Un exemple clar d'aquest dèficit és que l'hospital de referència de la demarcació, el Josep Trueta de Girona, de l'Institut Català de la Salut (ICS), no té un servei propi de reumatologia. Aquesta va ser la problemàtica que els organitzadors del VI Simposi d'Espondiloartritis de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER) van posar ahir sobre la taula durant la presentació d'aquest esdeveniment –que tindrà lloc avui i demà a Girona– al Col·legi Oficial de Metges (COMG).

La presidenta del comitè organitzador local del simposi i reumatòloga de l'hospital de Palamós, Teresa Clavaguera, va explicar que la situació actual fa que els pacients de l'Alt i el Baix Empordà tinguin un accés més ràpid a aquests especialistes que no pas els del Gironès i la Selva interior perquè els hospitals de Figueres i de Palamós –que formen part de Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (Siscat)– disposen d'unitats pròpies de reumatologia, amb dos o tres especialistes per servei, respectivament. “Tenim una Facultat de Medicina des de l'any 2009 i en canvi no tenim cobertes totes les especialitats mèdiques”, va lamentar Clavaguera. Aquest estat de coses provoca que molts pacients acabin optant per la consulta privada i que, entre els que decideixen esperar a ser atesos per la sanitat pública, hi hagi retards en els diagnòstics. Sobre aquest punt, el president de la SER, José Vicente Moreno, va advertir ahir de la importància del diagnòstic precoç en aquest tipus de patologies, principalment les de caràcter inflamatori, com ara la psoriasi, que afecten greument la qualitat de vida dels afectats. D'acord amb els estàndards de qualitat del Ministeri de Sanitat, hauria d'haver-hi un reumatòleg per cada 40.000 o 50.000 habitants i a Girona n'hi ha un per cada 63.398 habitants. Així, a la regió sanitària, amb 740.500 habitants, hi hauria d'haver un total de 18,5 especialistes i en realitat n'hi ha 11,6.

Una especialista per a l'ICS i l'IAS

Fonts de Salut van assegurar ahir que tots els hospitals de la regió disposen d'aquesta especialitat. I van indicar que en aquests moments hi ha una reumatòloga que visita al Trueta (ICS) i a l'hospital Santa Caterina de Salt (IAS) i que treballa en col·laboració amb el servei de medicina interna. Els organitzadors del simposi van dir que hi ha pacients del Trueta que són derivats a la Clínica Girona per ser atesos en aquesta especialitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia