Salut

El desplegament de les noves ambulàncies, sense data

El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), que centralitza la gestió de tot el transport sanitari, atribueix el retard a problemes de caràcter burocràtic

Té fins al 15 de gener per fer-lo efectiu

El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), que s'encarrega de centralitzar la gestió de tot el transport sanitari públic de Catalunya, desconeix la data en què el nou model s'implantarà a les comarques gironines. Fonts del SEM van indicar ahir que el retard en el desplegament de les noves ambulàncies al territori és per problemes de caràcter burocràtic, i van negar que sigui conseqüència de les mostres de rebuig que s'han deixat sentir en els darrers mesos, principalment a la comarca del Baix Empordà (concretament, a la Bisbal i a Palamòs), i en l'última setmana per part del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG), que va qüestionar directament el nou model.

Al principi, l'entrada en funcionament del nou model a la demarcació es va situar a principi de mes (el dia 2 de desembre). Després, i segons la informació proporcionada pel COMG, les noves ambulàncies havien de començar a circular pel territori ahir, fet que tampoc no es va esdevenir. El SEM disposa fins al 15 de gener per posar el nou model en funcionament. Des que es va començar a desplegar el nou model, el 3 de novembre, i de resultes de l'adjudicació del concurs públic del servei, que va passar a mans de l'empresa Transport Sanitari de Catalunya (TSC), en aquests moments ja hi ha noves ambulàncies a Lleida, el Vallès Oriental, l'Alt Pirineu, la Catalunya Central, les Terres de l'Ebre, Barcelona, Montcada i Reixac, l'Alt Penedés, el Garraf i el Baix Llobregat Nord. Una de les principals novetats és que el SEM ha passat a assumir la gestió de tot el transport sanitari, que fins fa poc estava coordinat entre el CatSalut (transport no urgent) i el SEM (transport urgent).

LA DATA

03.11.15
Inici del desplegament del nou model de transport sanitari a Catalunya. Es va començar per Lleida.

LA XIFRA

214
milions
d'euros anuals és el cost del servei. L'adjudicatària del contracte és Transport Sanitari de Catalunya (TSC).

Metges i infermeres, separadament

El nou model de transport sanitari prioritza l'assistència dels pacients in situ davant del seu trasllat a centres hospitalaris. I això es duu a terme amb la incorporació dels nous vehicles d'intervenció ràpida (VIR). Els VIR, que no fan trasllats, són turismes més àgils que les ambulàncies convencionals i estan integrats per un metge i un tècnic en emergències sanitàries (TES). I, a banda dels VIR, hi ha les unitats de suport vital avançat (USVA), que sí que fan trasllats i que estan dotats amb una infermera i un tècnic. Les protestes que s'han dut a terme al Baix Empordà tenen a veure, d'una banda, amb la negativa a acceptar que la Bisbal perdi el servei d'ambulància a la nit, i, de l'altra, que la base de la USVA (infermera més tècnic) estigui a Palamós, població que quedarà sense VIR. El president del COMG, Josep Vilaplana, manté que el nou model implicarà un deteriorament de l'assistència sanitària perquè se separen dues figures clau (metge i infermera) i hi afegeix que, a més, promou l'assumpció de funcions que són pròpies dels metges per part de les infermeres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Ajuntament va aturar 141 desnonaments el 2023

girona
Habitatge

Oberta la convocatòria per accedir a 36 pisos de lloguer amb protecció oficial

Pobla de Segur

L’Aeroport de Girona-Costa Brava renova la seva oferta comercial

girona
societat

Instal·laran per primer cop un sistema que desencadena allaus de manera controlada al port de la Bonaigua

Alt àneu
societat

Una setantena d’estudiants passen la nit a l’acampada a la UB en suport a Palestina

Barcelona
societat

Els primers pisos tutelats per a gent gran a Rialp, preparats per a rebre residents

Rialp
VILABLAREIX

La quarta Gala Benèfica Giroinfant recapta 34.100 euros

VILABLAREIX
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana