Rècord de trasplantaments però encara insuficient
Els hospitals catalans van intervenir 954 pacients durant l'any passat
El nombre de donants augmenta, però encara hi ha més de 1.300 persones que necessiten un òrgan per salvar la vida
Els hospitals catalans van tornar a batre l'any passat el seu propi rècord en nombre de trasplantaments d'òrgans, amb 954 intervencions. L'increment del 5,1% (l'any passat es van fer 908 trasplantaments) ha estat possible gràcies a la generositat de 256 donants i de les seves famílies. No obstant això, encara hi ha 1.335 persones que esperen un òrgan compatible; la majoria (1.081 persones), un ronyó. “Són vides que depenen del fet que hi hagi més donants”, va afirmar ahir el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), Jaume Tort.
Els hospitals Clínic, Vall d'Hebron i Bellvitge, són, per aquest ordre, els que més nombre de trasplantaments van dur a terme. Tots van superar les 200 intervencions. Per la seva banda, el Maternoinfantil de Vall d'Hebron va fer 36 trasplantaments pediàtrics.
El tipus de trasplantament més freqüent és, amb diferència, el de ronyó. En total, els hospitals van fer 647 intervencions d'aquest tipus. En segon lloc hi ha els de fetge (161); en tercer, els cardíacs (66) –aquests són els que més han augmentat, amb un increment del 18%–; en quart lloc, els pulmonars (58), i, per últim, els de pàncrees (22). En gairebé tots els casos el nombre d'intervencions va augmentar en relació amb el 2014, especialment el de trasplantaments cardíacs, que es va incrementar un 18%. Per contra, el nombre de trasplantaments pulmonars i de fetge va disminuir,
Amb aquestes dades d'activitat, Catalunya es consolida com un dels països capdavanters al món, amb una taxa de 127 trasplantaments per milió d'habitants.
Tres factors expliquen l'increment del nombre de donants cadàver registrat l'any passat. D'una banda, l'augment de famílies que van autoritzar la donació un cop mort el seu familiar. El percentatge de negatives familiars es va situar en tan sols un 14%, una xifra que mai abans havia estat tan baixa.
D'altra banda, gràcies als esforços i la coordinació dels equips sanitaris, ha estat possible augmentar el nombre de persones en mort encefàlica i en asistòlia controlada (malalts terminals ingressats a l'hospital que moren per cessament irreversible de l'activitat cardíaca) que han pogut esdevenir donants d'òrgans.
Catalunya té actualment una taxa de 34,1 donants cadàver per milió d'habitants, per darrere dels 39,7 de l'Estat espanyol, que és líder mundial en aquest àmbit.
Pel que fa a donants vius de ronyó i de fetge, l'any passat se'n van registrar 170, cinc menys que el 2014. L'hospital Clínic continua sent líder a l'Estat en aquest tipus de trasplantaments, amb un 41% de l'activitat.
LA XIFRA
Balanç espanyol en clau d'unitat
L'Organización Nacional de Transplantes (ONT) també va fer públiques ahir les dades estatals sobre donació i trasplantaments. Unes xifres també molt positives que van ser amanides amb el discurs de les bondats de la unitat. Com ja havia fet abans, el director de l'ONT, Rafael Matesanz, no va perdre l'ocasió per qüestionar el procés català de manera indirecta, però prou evident. “És un balanç de solidaritat, d'orgull d'un país que dóna suport a una organització nacional”, va afirmar Matesanz. I hi va afegir: “És una de les millors mostres de solidaritat i d'unitat.” Matesanz ha expressat en més d'una ocasió, que, tal com succeeix amb els trasplantaments, totes les comunitats, inclosa Catalunya, funcionen millor juntes que fent el seu propi camí.
Durant l'any passat, a tot l'Estat es van fer 4.769 trasplantaments d'òrgans i es van registrar 1.851 donats, un 10% més que l'any anterior.