Salut

Les noves ambulàncies han fet ja un miler de serveis

En quatre dies, els vehicles d'intervenció ràpida (VIR) s'han activat en 41 ocasions

El Consorci, pendent de parlar amb el nou conseller Comín abans de denunciar Salut per prevaricació

Des de la posada en marxa de les noves ambulàncies, el dia 14, fins diumenge, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha activat els diferents vehicles que funcionen a la regió sanitària de Girona en 990 ocasions. En aquests quatre dies, el SEM va rebre 1.579 alertes corresponents a 1.291 incidents (sovint hi ha més d'una trucada per alertar sobre un mateix incident). Arran d'aquestes alertes, el SEM va activar l'helicòpter medicalitzat en tres ocasions; les unitats de suport vital avançat, entre les quals hi ha els tres vehicles d'intervenció ràpida (VIR), en 181 ocasions, i les unitats de suport vital bàsic (SVB), en 806 ocasions. Els VIR, que són la principal novetat del nou model de transport sanitari, han dut a terme 41 dels 181 serveis. Alguns dels incidents es resolen telefònicament i en altres casos, segons la gravetat, s'envien fins a quatre ambulàncies, incloent-hi l'helicòpter.

Els VIR són turismes de color groc amb equipament avançat i en què viatgen un metge i un tècnic d'emergències sanitàries (TES). No fan trasllats de pacients als centres hospitalaris i l'objectiu dels VIR és fer més àgil la resposta al malalt crític atenent-lo in situ. Fonts del SEMM van indicar ahir que en aquests primers dies el dispositiu s'ha desenvolupat amb normalitat, sense cap incident rellevant a destacar.

El nou model de transport sanitari, que a la regió sanitària de Girona es va implantar l'últim dia del calendari fixat en el contracte i enmig de veus discordants, manté el mateix nombre d'ambulàncies d'atenció urgent que funcionaven fins aleshores al territori (un total de 59). Amb tot, n'hi ha més que porten equipament avançat (el mateix que el d'una unitat de cures intensives mòbil): 13 vehicles. Quatre d'aquests són VIR i els 9 vehicles restants són ambulàncies amb equipament avançat (SVA), on viatgen un tècnic i en 5, un metge i en 4, una infermera. En les 46 ambulàncies bàsiques (SVB) hi van dos tècnics.

D'altra banda, Pere Maria Martínez, director general de l'empresa que va perdre el concurs públic de les ambulàncies, el Consorci del Transport Sanitari de Catalunya (CTSC) Regió Girona, no ha presentat encara la denúncia per prevaricació contra els responsables del Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), Josep Maria Padrosa i Francesc Bonet respectivament, perquè està en espera de parlar de l'afer amb el nou conseller de Salut, Antoni Comín. El Consorci denuncia greus irregularitats en l'adjudicació del contracte a l'empresa Transport Sanitari de Catalunya (TSC), com ara que Salut no va verificar que hi hagués prou vehicles i bases per dur a terme el servei.

LA DATA

14.01.15
van entrar
en funcionament les noves ambulàncies a la demarcació, 13 de les quals porten equipament avançat

LA XIFRA

4
vehicles
d'intervenció ràpida formen part del nou parc d'ambulàncies; un només funcionarà a l'estiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia