Salut

Més de 5.000 garrotxins i ripollesos avaluen si tenen càncer colorectal

Durant el primer any d'aplicació d'aquest programa de Sanitat, s'han detectat nou casos positius

S'ha avançat amb l'aportació dels clubs Rotary

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte ha permès detectar 9 casos de persones afectades a la Garrotxa i el Ripollès, on l'aplicació al primer any d'aquest programa s'ha pogut avançar gràcies als clubs Rotary d'aquestes dues comarques i d'Osona. En concret, s'han fet la prova un total de 5.263 persones –3.557 de la Garrotxa i 1.706 del Ripollès–, el 44,57% dels veïns d'entre 50 i 69 anys, que són els que tenen més possibilitats de tenir aquest tipus de tumors.

De totes les proves realitzades, en 352 casos el resultat ha estat positiu i s'han realitzat 274 colonoscòpies, que han servit per confirmar el càncer a 9 pacients –5 del Ripollès i 4 de la Garrotxa–, a més de detectar adenomes de mitjà i alt risc a 94 més –29 del Ripollès i 65 de la Garrotxa–, els quals s'han pogut sotmetre a tractaments preventius per evitar futurs càncers.

 Aquest programa ja s'ha fet a les àrees bàsiques de salut de la Vall d'en Bas, Sant Joan les Fonts i Besalú i s'ha iniciat a Olot, on s'acabarà el 30 de novembre del 2016, i a Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, que s'acabarà el 26 de març vinent.

Durant els dos anys que dura el programa, que també s'aplica a Osona, s'haurà convidat a participar-hi 56.554 homes i dones de les tres comarques d'entre 50 i 69 anys: 13.456 de la Garrotxa, 6.809 del Ripollès i 36.289 d'Osona. Un 6% dels participants solen tenir resultats positius que cal estudiar.

 L'organització va implicar la coordinació dels col·legis de farmacèutics de Girona i Barcelona, l'atenció primària, la unitat d'endoscòpies dels hospitals de Vic, Olot i Campdevànol i l'Oficina Tècnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès, i pel Consorci Hospitalari de Vic a la comarca d'Osona, tot plegat amb el suport del CatSalut i amb la col·laboració econòmica dels Rotary.

LA XIFRA

5.263
persones
han participat durant un any en el programa de detecció precoç del càncer de colon i recte.

Al conjunt de Catalunya, 4.000 a l'any

Cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, i actualment és la segona causa de mort per càncer a Catalunya, amb 1.900 defuncions a l'any. La supervivència als 5 anys se situa al voltant del 50%. Recentment, s'ha determinat que hi ha una tendència a l'estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones. La majoria d'aquests càncers es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà