Salut

Les visites a urgències en pediatria augmenten un terç pel brot d'enterovirus

Salut no detecta més casos i la situació millora

Donats d'alta vuit dels nens hospitalitzats

Comín no entén les crítiques a la gestió del departament

El brot d'enterovirus ha fet augmentar les visites a les urgències pediàtriques dels hospitals entre un 30 i un 40%. Tot i això, els efectes del brot comencen a remetre, atenent a les dades de Salut dels últims dos dies, en què no s'ha registrat cap altre cas nou.

Així ho va explicar ahir el subdirector del Servei Català de Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, que va fer-ne balanç, juntament amb el cap de pediatria de l'hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo. Des de l'últim balanç, divendres passat, en què s'havien registrat una seixantena de nens afectats pel virus, no s'han donat més casos. El subdirector del CatSalut va qualificar aquest fet de “bona notícia” però va remarcar que encara cal ser prudents.

Dels vint-i-nou menors que a data de divendres estaven hospitalitzats, vuit ja han estat donats d'alta durant el cap de setmana. De manera que encara hi ha vint-i-un nens hospitalitzats per l'enterovirus, disset dels quals es troben a planta i quatre, a la unitat de cures intensives (UCI). Tots els ingressats evolucionen de manera positiva.

D'entre els seixanta casos de nens afectats pel virus, hi ha el d'una nena que va quedar tetraplègica i ara es troba a l'Institut Guttmann. Pel que fa al cas d'una altra nena que va morir a Reus fa un parell de setmanes i que podria arribar a ser vinculat a l'enterovirus, Argimon va explicar que els metges forenses no havien aconseguit aïllar el virus, però va reconèixer: “Els símptomes que tenia eren molt semblants al brot de què estem parlant, però el virus agent causal no l'hem pogut aïllar ni podrem.”

D'altra banda, el conseller de Salut, Antoni Comín, va manifestar ahir a Catalunya Ràdio que no entén per què el seu departament ha rebut tantes crítiques per la gestió del brot d'enterovirus. “Nosaltres tornaríem a prendre totes les decisions que hem pres”, va assegurar, ja que creu que són “les encertades” i que s'han pres “sempre després de deliberacions intenses en què han participat moltes persones”.

Davant els dubtes sobre la bona gestió del brot, el Síndic de Greuges va emetre un comunicat divendres passat en què proposava reunir-se amb Salut per conèixer quins “criteris” s'han seguit i quina informació hi ha sobre la mort del nadó de Reus. El síndic Rafael Ribó ha obert una investigació sobre aquesta gestió.

Comín compareixerà al Parlament, a petició pròpia, per donar detalls sobre com el departament ha gestionat el brot. El conseller va recollir crítiques el cap de setmana que li havia enviat algun partit de l'oposició.

LA XIFRA

21
nens
afectats per l'enterovirus encara estan hospitalitzats. Quatre d'ells es troben a l'UCI i evolucionen bé.

LA FRASE

Nosaltres tornaríem a prendre totes les decisions que hem pres sobre aquest brot
Antoni Comín
conseller de salut

Tres casos nous del virus Zika

L'Agència de Salut Pública va registrar ahir, en el recompte setmanal d'afectats pel brot del virus Zika, tres casos nous, un dels quals en una dona embarassada. El nombre d'afectats és ara de quaranta-vuit i es tracta de setze homes i trenta-dues dones, tots ells amb antecedents d'haver estat a zones de l'Amèrica del Sud i Central, on la transmissió del Zika és activa. D'entre les dones afectades pel virus, n'hi ha set en estat de gestació i una que ja va donar a llum. El part d'aquesta última es va dur a terme sense complicacions i el nadó es va mostrar normal en l'exploració que se li va fer les primeres hores. A més, se'n farà un seguiment d'acord amb el protocol per a aquests casos.

El Zika provoca un quadre de febre moderada en el pacient, que també pot presentar exantemes al cos, artritis, cansament i mal de cap. Segons l'Agència de Salut Pública, els casos solen resoldre's sense complicacions greus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR
urbanisme

Els veïns de la Sagrada Família fan reobrir el debat urbanístic

Barcelona
SERVEIS

Dilluns comencen les obres de la nova estació d’autobusos de Lleida

LLEIDa