Ciència

Creen una empresa a la UdG per una química respectuosa

projecte

Gioxcat parteix d’una tecnologia desenvolupada a la UdG per optimitzar processos químics i perquè siguin més eficients i respectuosos amb el medi ambient

En pocs mesos, des de la UdG s’han generat dues empreses

Una tecnologia desenvolupada per investigadors de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona (UdG) ha donat peu a la creació de l’empresa Gioxcat SL, una iniciativa sorgida en el si de la universitat. La tecnologia que s’ha desenvolupat ha de servir per optimitzar els processos químics perquè siguin més respectuosos amb el medi ambient i, a la vegada, menys costosos econòmicament. La rellevància del projecte és que, a la pràctica, aquesta tecnologia ha de permetre aconseguir fàrmacs més sostenibles.

Aquesta nova empresa vol convertir-se en el departament d’R+D+I de petites i mitjanes empreses del sector químic i farmacèutic. Una iniciativa que, i segons una de les impulsores del projecte i portaveu, Cristina García, del grup de recerca en Química Bioinspirada, Supramolecular i Catàlisis (QBIS-CAT), ha de servir per “assessorar i col·laborar en la implementació i optimització de processos químics més respectuosos amb el medi ambient i menys costosos econòmicament”. Estem davant una empresa de consultoria química especialitzada per assessorar en els processos químics que es portin a terme i de manera paral·lela oferir la venda de productes químics a les empreses. “Quan una empresa del sector vol fabricar un fàrmac li calen un seguit de reaccions químics diverses. Aquestes reaccions tenen una despesa energètica i fan servir uns dissolvents que poden tenir més o menys toxicitat. Les reaccions es poden allargar més o menys en el temps i poden fer servir més o menys reactius que poden ser contaminants”, explica García, que hi afegeix: “El que volem és millorar l’efectivitat dels passos de reacció en la síntesi de fàrmacs; és a dir, aconseguir les reaccions en un temps més curt, fer servir menys reactius i amb una despesa energètica molt menor.” L’equip format per Cristina García Simón, Xavier Ribas Salamaña, Miquel Costas Salgueiro, Julio Lloret i Juan José Pla, ha desenvolupat el projecte després de detectar una oportunitat de negoci.

Línies de recerca

Els productes i serveis de la iniciativa empresarial es basen en el coneixement desenvolupat pel QBIS-CAT en les seves línies de recerca. Segons explica Cristina Garcia: “Les seves noves metodologies i catalitzadors permeten reduir els temps de reacció, els costos energètics, les quantitats de catalitzadors emprades i els residus en la síntesi de diferents molècules precursores de diferents fàrmacs”.

El mercat potencial de Gioxcat comprèn dos sectors de mercat: la consultoria química especialitzada, enfocat al mercat de la indústria quimicofarmacèutica, i tota aquella comercialització de productes químics d’alt valor com, per exemple, productes marcats isotòpicament o catalitzadors metàl·lics quirals.

LES FRASES

El que volem és aconseguir les reaccions en un temps més curt, fer servir menys reactius i amb una despesa energètica menor
La rellevància del projecte és que ha de permetre aconseguir fàrmacs més sostenibles
Cristina García Simón
una de les impulsores i portaveu de gioxcat sl
El grup de recerca QBIS-CAT és un element clau en el departament de química de la UdG
Miquel Duran
director del departament de química de la udg

Un departament de química de referència

El professor i director del departament de química, Miquel Duran, explica que el grup de recerca QBIS-CAT és un element clau en el paper que el departament de química –i també l’Institut de Química Computacional i Catàlisi– té en el marc de la Universitat de Girona i en el sistema internacional de recerca en química. “La prova de la seva qualitat és la quantitat de publicacions científiques, el seu impacte, i també la seva capacitat de transferència cap a la societat, de la qual és un exemple la nova spin-off”, destaca Duran. Els membres d’aquest grup gaudeixen de les reconegudes Starting Grant de l’European Research Council, tenen distincions ICREA Academia i han obtingut diversos premis i reconeixements a tots els nivells. Juntament amb els altres tres grups de l’IQCC, formen una aposta de futur per a la química a la UdG i, després d’anys de feina en tota mena de rànquings, afronta el futur amb noves idees.

La investigació en el grup QBIS-CAT té com a objectiu la preparació i l’estudi de molècules que tenen rellevància en els àmbits de la química la biològica inorgànica, la catàlisi i la química supramolecular.

El QBIS-CAT pertany a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) i al departament de química de la Universitat de Girona. La recerca, al Grup de Química Bioinspirada, Supramolecular i Catàlisi està dirigida a la síntesi de molècules que continguin ions metàl·lics de la primera sèrie de transició i que tinguin rellevància en biologia i/o química supramolecular.

Prendre posició en el mercat de l’edificació

J.T

La creació d’empreses en el si de la UdG o spin-off és una de les aportacions de la universitat pel que fa referència a la transmissió del coneixement i, també, a la creació de teixits empresarials, alguns dels quals relacionats amb el Parc Científic i Tecnològic. Un altre exemple d’aquest dinamisme el trobem en la creació del projecte 3STECH (Smart Structural Sensing Technologies SL), una iniciativa empresarial basada en els resultats de recerca del grup Amade. L’investigador de la UdG Miquel Llorens lidera aquesta iniciativa, que centra la seva activitat en la prestació de serveis en l’àmbit de l’enginyeria, des del disseny de solucions dirigides a l’avaluació experimental de les estructures de les edificacions fins al monitoratge en temps real de processos industrials o constructius complexos.

L’objectiu de 3STECH és prendre posició en el mercat de l’edificació i l’enginyeria civil, per mitjà de l’obtenció de dades experimentals i l’anàlisi dels resultats aplicables a la presa de decisions. Els productes i serveis de la nova empresa es basen en l’ús combinat de tècniques matemàtiques i dades adquirides de manera experimental mitjançant l’ús de diferents sensors en funció de la dada física esperada.

Mercat potencial

El mercat potencial de 3STECH està vinculat a l’edificació i a l’enginyeria civil i, en funció de l’evolució de l’empresa, els seus responsables no descarten incidir també en l’àmbit de l’enginyeria mecànica i l’enginyeria de processos. La Universitat de Girona participa com a sòcia de l’empresa. El projecte ha tingut l’assessorament de la Unitat de Valorització de l’Oficina d’Investigació i Transferència Tecnològica de la UdG.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Generalitat assumeix aquest mes la gestió d’alertes a mòbils per emergències

barcelona

El món respon a la crisi

Beirut

A tocar de la normalitat

Barcelona

La unitat d’arrítmies del Trueta ha atès més de 4.500 pacients en cinc anys

GIRONA
MARIA JOSEP CABAÑAS
FARMACÈUTICA

“Fem fàrmacs per a nens en gominoles”

Barcelona

Els cicles d’infantil inclouran educació afectiva i sexual

Barcelona

Figueres completa la flota de maquinària per a la neteja viària

FIGUERES

“Ma mare és aquí sota i no ve ningú”

beirut

Demanen suport al Pont Major per la pèrdua de l’ESO al Xifra

girona