L'energia dels elements

El sol i el vent generen l'electricitat de quinze projectes d'alumnes d'enginyeria tècnica en electrònica industrial (UPC) a Terrassa, com ara fanals autònoms o un cotxe elèctric recarregable sense cables

Els estudiants de l'assignatura de projectes de la titulació d'enginyeria tècnica en electrònica industrial, a l'escola universitària de la UPC a Terrassa, van presentar ahir quinze propostes de sistemes alimentats amb energies renovables. La proposta d'un cotxe elèctric recarregable sense que calgui endollar-lo no va ser premiada, però és una de les més revolucionàries dels alumnes. Els vehicles es recarregarien per inducció –un sistema similar a les vitroceràmiques que només escalfen objectes metàl·lics– i l'electricitat flueix a distància des de les bateries fins a una bobina instal·lada als baixos del vehicle.

El mecanisme estaria protegit de la brutícia per una placa de metacrilat i «té el mateix rendiment energètic que una recàrrega amb cable», va explicar un dels alumnes, David Álvarez. Tampoc no endarrereix el procés i es podria adaptar per a flotes d'autobusos elèctrics o d'empreses de vehicles de lloguer. L'electricitat dels acumuladors s'obtindria amb la força del vent, igual que en altres propostes per il·luminar les capçaleres de la pista d'un aeròdrom amb balises de 12 volts i un altre sistema per aprofitar el corrent d'aire dels metros passant pel túnel per fer anar un circuit de càmeres de vigilància.

Els fanals del futur

Un cop exposats, el professorat i l'alumnat van premiar un projecte de fanals urbans alimentats amb energia solar i eòlica. Un seguit de bateries permet emmagatzemar l'electricitat de dia, però el sistema estaria dotat de diferents mecanismes per regular-ne l'eficiència: una sèrie de cèl·lules fotoelèctriques detectarien si passen vehicles per doblar la potència de la llum. I fins i tot havien ideat una sèrie de petits aerogeneradors per aprofitar el vent que provoca cada cotxe circulant. I cada fanal informa el següent, perquè faci més llum, i l'anterior, perquè en redueixi la intensitat. Tot plegat, futurista, però plenament factible.

L'altre guardó va premiar el projecte més ben resumit en un dels 15 pòsters del vestíbul de l'Escola Industrial, un sistema per esterilitzar material sanitari estalviant el 98% d'electricitat. Per desinfectar l'instrumental cal un procés en què es consumeix molta energia, però amb el projecte –alimentat amb energia solar– s'escalfen uns tubs de líquid aïllats al buit, de manera que la dissipació d'escalfor és mínima. Si s'apliqués en una instal·lació estàndard, els alumnes van calcular que es podria estalviar 43.000 euros anuals d'electricitat.

Recarregar el mòbil aïllat dalt d'un cim

En algun cas, els alumnes han dut més enllà propostes ja patentades, com una carcassa solar que es col·loca sobre una tenda de campanya. L'inconvenient, però, és que no es transporta fàcilment, de manera que un altre grup d'estudiants proposa fabricar les tendes –una de tipus iglú i una altra de canadenca– amb teles de circuits fotovoltaics impresos. José Manuel Contreras, un dels alumnes, explicava que en el cas d'una superfície prou àmplia de tela es podria generar prou energia per escalfar la tenda o alimentar una cuina solar. Però hi afegia altres aplicacions pràctiques com ara l'ús del teixit en motxilles, de manera que s'hi pogués recarregar bateries de portàtils –indicat per a expedicions d'investigadors–, i telèfons mòbils o aparells d'orientació per GPS –possibilitat que evitaria maldecaps a excursionistes extraviats–. Un altre equip també va plantejar un sistema de generació eòlica i solar d'electricitat que es podria adaptar als sostres de les autocaravanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona