Ciència

El govern adoptarà el domini .cat sense renunciar al .ct

L’executiu ultima un acord per oficialitzar-ne l’adopció com a domini propi de les administracions públiques

La institució que els gestiona celebrarà ben aviat la seva trobada anual a Barcelona

El govern aprovarà en les properes setmanes un acord per oficialitzar l’adopció del domini .cat per les administracions catalanes com a domini propi. Els termes d’aquesta resolució s’estan negociant, però l’objectiu final serà impulsar el .cat com a domini oficial propi de Catalunya mentre no hi hagi la possibilitat de tenir-ne un que l’identifiqui com a estat, que únicament tindria dues lletres i previsiblement seria .ct.

Amb aquest acord, la Generalitat no persegueix fer una apropiació del domini .cat, sinó donar exemple i oficialitzar-ne l’ús, com va quedar clar en una trobada recent entre els representants de la Fundació puntCAT, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i el president de la Generalitat, Quim Torra.

“Així com tenim una llengua pròpia, a internet hem de disposar d’un domini reconegut oficialment pel govern i que sigui el domini d’ús en aquells àmbits en què el govern té responsabilitat”, explica Puigneró, per a qui “l’objectiu principal és que el domini .cat sigui el domini propi de Catalunya a totes les administracions”. El conseller considera el .cat “una estructura digital d’estat” que ha permès “projectar la llengua, la cultura i la comunitat catalana a internet”.

 El president de la Fundació puntCAT, Carles Salvadó, considera que aquest acord  “formalitzarà el que el poble i la ciutadania ha fet, que és utilitzar el .cat majoritàriament” tot i ser un domini únic i pioner, ja que és el primer que defineix una comunitat lingüística i cultural. “A més, d’alguna manera es reconeix que el domini .cat ha passat a formar part del patrimoni de la ciutadania catalana”, hi afegeix.

Pressió davant l’Icann

La Fundació puntCAT gestiona aquest domini des del setembre del 2005, quan va ser aprovat per l’Icann, l’entitat que regula a escala mundial els dominis d’internet. Justament, la Corporació per a l’Assignació de Noms i Números a Internet (Icann) celebrarà a Barcelona entre el 20 i el 25 d’octubre la seva trobada anual, que aplegarà més de 2.000 assistents de tot el món. El Ministeri d’Economia i Empresa del govern estatal exerceix d’amfitrió i, de moment, no compta donar veu als representants polítics catalans en la inauguració. La Fundació puntCAT, com a gestora d’un domini reconegut, de ben segur que hi serà present.

LA XIFRA

107.000
dominis
.cat hi ha registrats en l’actualitat, tretze anys després de ser aprovat oficialment per l’Icann.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona