Ciència

Societat

Caminant damunt la lluna

Tintín és el gran reclam de l’exposició de CosmoCaixa per recordar el mig segle de la visita de Neil Armstrong i Buzz Aldrin al satèl·lit

El visitant pot simular una passejada lunar i fer-se una idea de l’estretor del mòdul d’aterratge

El 20 de juliol se celebrarà el 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna i –avançant-se a l’allau de reportatges, documentals i programes commemoratius que es preparen– CosmoCaixa ha inaugurat una exposició que aprofundeix en la històrica gesta. Ho fa a través de Tintín, que es va avançar i va passejar per la superfície lunar més d’una dècada abans que Neil Armstrong i Buzz Aldrin. Justament, fer com ells tres i comprovar com ens desplaçaríem damunt la Lluna amb una gravetat sis cops menor és un dels al·licients que més atrauran el públic infantil. També podran comprovar que, al contrari que el personatge de Georges Remi, Hergé, i el seu icònic coet, els astronautes nord-americans hi van arribar gràcies a dos mòduls de dimensions molt reduïdes.

Per a la mostra Tintín i la Lluna, 50 anys de la primera missió tripulada, que estarà oberta fins al 26 de maig, s’ha construït una rèplica a escala real del mòdul de comandament de la nau Apollo 11 i també de la posició de control de la fase d’aterratge lunar, que en fan evidents l’estretor. De fet, per estalviar pes en aquesta darrera, no hi havia ni seients. Els dos astronautes anaven drets i tenien unes peces per recolzar-s’hi i accionar els comandaments. Entre les rengleres de botons perfectament alineats, sorprèn l’asimetria de dos indicadors amb una llum blava a banda i banda de la nau. Té una explicació: les potes de la nau tenien unes extensions en forma de vareta amb uns sensors a la punta per detectar el primer contacte amb la Lluna. Els llums blaus indicaven la imminència de l’allunatge i l’obligació d’aturar els motors. “La ubicació diferent té raó de ser. El d’Armstrong és al costat de la finestreta esquerra perquè ell pilotava i havia d’estar mirant per allà, mentre que l’altre és molt més baix, a la dreta i al costat de la pantalla que estava seguint Aldrin”, explica Rafael Clemente, assessor científic de l’exposició.

Menjar liofilitzat per a les missions espacials, eines de treball dels cosmonautes, bosses per recollir orina i femtes, revestiment del coet original i ginys per exercitar-se sense gravetat són alguns dels objectes relacionats amb la cursa espacial que es poden admirar a l’exposició, que inclou rèpliques com la del primer telescopi de Galileu o d’un vestit escafandre que l’expresident a l’exili de la República espanyola Emilio Herrera, també aviador i enginyer aeronàutic, havia dissenyat i volia provar en viatges a l’estratosfera en globus aerostàtic. La guerra civil va frustrar l’experiment, però els seus estudis els aprofitaria la NASA com a base per desenvolupar els seus equipaments.

El visitant també trobarà en la mostra un fragment d’un meteorit lunar caigut a Àfrica fa tres anys, però sobretot podrà recordar amb tota mena de documents gràfics la passejada damunt de la Lluna i les històriques paraules d’Armstrong, molt més grandiloqüents i escaients que les que havia dit Tintín en el seu moment: “Ja soc aquí! He fet uns quants passos...! Per primera vegada, segurament, en la història de la humanitat, hem caminat sobre la Lluna!”

Un esbós en el món d’Hergé
El viatge de Tintín i el capità Haddock a l’espai va aparèixer publicat a la revista ‘Tintín’ entre el 1950 i el 1953 i després es recolliria en dos àlbums: ‘Objectiu: la Lluna’ i ‘Hem caminat damunt la Lluna’. Gràcies a la col·laboració amb el Museu Hergé, que ha cedit esbossos i material relacionat amb l’historietista, també hi ha una part de l’espai expositiu que mostra el procés de creació dels còmics. Hi trobarem un Hergé especialment meticulós amb el procés de documentació i intens i temperamental en el de dibuix. Als tintinòfils, però, segurament els resultarà escàs. En canvi, els amants de l’exploració espacial hi trobaran molts estímuls, alguns dels quals, creats especialment per a l’ocasió i que permetran observar amb tota mena de detalls la cara oculta de la Lluna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona