Societat
Sensors d’humitat al sòl per estudiar l’impacte del canvi climàtic en la vinya
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) impulsa un projecte per entendre els efectes del canvi climàtic en la vinya i contribuir a gestionar-ne l’adaptació. En sis finques del Penedès, s’ha instal·lat una xarxa de sensors, clavats a una profunditat d’entre 15 i 60 cm, que detecten la humitat del sòl i aporten informació sobre com s’hi distribueix l’aigua. Les dades que obtenen les envien en temps real a l’Observatori de l’Ebre mitjançant la xarxa de telefonia mòbil, i es combinen amb les dades de pluviometria i evapotranspiració que registren les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya al Penedès. La informació resultant és la base d’un sistema d’informació de la sequera que, setmanalment, aportarà dades sobre les necessitats d’aigua de les vinyes del Penedès i sobre l’aigua disponible al sòl per satisfer-les. Així, s’avaluaran eines agronòmiques per treure el màxim rendiment a l’aigua de la pluja en els cultius de secà i l’IRTA farà propostes de gestió als agricultors.