Ciència

L’elevat volum d’asimptomàtics sobta els científics

El 70% dels avis en residències i el 56% dels treballadors amb Covid-19 no reportaven símptomes, segons un estudi

Un equip multidisciplinari de l’hospital Vall d’Hebron ha detectat que el 69,7% dels usuaris de residències i el 55,8% dels treballadors que han estat infectats pel coronavirus són asimptomàtics. Una proporció elevada que ha sobtat els científics que lideren el treball –la cap de medicina preventiva i epidemiologia, Magda Campins, i el cap de malalties infeccioses, Benito Almirante–, però que quadra amb les dades que està recollint les darreres setmanes el sistema d’atenció primària en el seguiment dels casos positius i els seus contactes, segons asseguren els autors del treball.

Aprofitant una intervenció durant el pic de la pandèmia per controlar la transmissió del coronavirus en 69 residències de l’àrea d’influència del Vall d’Hebron, es van fer proves a tots els usuaris i treballadors dels centres, juntament amb un seguiment del seu estat de salut. Els resultats van treure a la llum un 24% de residents i un 15% de treballadors infectats, si bé la majoria no se n’havien adonat perquè no presentaven símptomes. Els resultats d’aquest estudi, el de base més àmplia que s’ha fet al món, s’han publicat a la revista Emerging Infectious Diseases i s’han tingut en compte per a l’elaboració del darrer protocol d’actuació a les residències, presentat fa pocs dies. “Ara un sol cas en una residència ja es considera un brot i s’han de fer proves a tots els residents, a tots els treballadors i a totes les persones noves que hi arribin. Definir si una persona està contagiada basant-se en la simptomatologia no és fiable”, explica la doctora Campins.

Detecció complicada

La responsable del servei d’epidemiologia admet que la diferència d’asimptomàtics entre residents i treballadors “pot presentar un biaix” perquè, atesa la fragilitat i la condició d’alguns ingressats, símptomes com la fatiga, la pèrdua de gust o olfacte o el mal de cap poden passar desapercebuts als cuidadors dels pacients. Amb tot, el doctor Almirante defensa que en general, pel que s’està veient en el seguiment dels contactes dels nous casos, “més de la meitat dels infectats no tenen cap símptoma”. Això representa un problema perquè són transmissors del SARS-CoV-2, si bé en menor mesura que els que presenten la Covid-19, que tenen una càrrega viral més alta.

D’altra banda, pel que fa a la greu afectació de Covid-19 a les residències, la fiscalia ha arxivat onze diligències penals per la gestió en centres del país i en manté obertes 30 més. A més, ha traslladat a dos jutjats unes diligències obertes per la denúncia d’un particular contra l’administració. El ministeri públic també manté el seguiment per la via civil d’una setantena de centres.

LA XIFRA

6.000
persones
es van controlar per a l’estudi liderat des del Vall d’Hebron, el de base més gran que s’ha fet al món.

Preparats per al rebrot sense acabar de fer net

El Vall d’Hebron acaba d’aprovar el pla de contingència que s’haurà de seguir per fer front a un previsible rebrot a la tardor. L’hospital més gran del país té preparats dos espais amb 48 llits que es poden obrir “en una hora”, segons explica la subdirectora assistencial del centre, María José Abadías. També hi ha una reserva de 24 llits d’UCI a punt. Al contrari que altres centres més petits, el Vall d’Hebron no preveu fer net de pacients, per bé que darrerament el ritme d’arribades ha caigut molt. “Ja fa uns dies que no ingressem pacients únicament per Covid-19, sinó persones que tenen altres complicacions i han donat positiu”, explica el doctor Almirante. Un factor que pot ajudar a contenir la pandèmia és una protecció de tipus cel·lular que ha estat detectada per l’institut Karolinska de Suècia. Segons un estudi preliminar, podria arribar a cobrir el doble de la població que ha desenvolupat anticossos (només un 6% a Catalunya). “És probable que la gent que ha passat una Covid lleu no hagi generat anticossos però sí que estigui protegida gràcies a una resposta cel·lular com passa amb la grip”, confirma Tomàs Pumarola, cap de microbiologia del Vall d’Hebron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró