Ciència

SOCIETAT

Mor Josep Font, una de les grans eminències en la investigació científica a Catalunya

Va ser Síndic de Greuges de la UAB, director general d’Universitats i un gran expert en química orgànica

El reconegut professor, científic i investigador Josep Font Ciercos, que va ser Síndic de Greuges de la Universitat Autònoma de Barcelona (2009-2017), va morir diumenge als 84 anys després d’una llarga trajectòria en camps com el de la la química orgànica. Va rebre, entre d’altres, guardons rellevants la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat al mèrit científic, la medalla de l’Institut de Biorgànica Antonio González i el premi Ciutat de Barcelona en tesis doctorals. Font va ser també acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, membre de la Royal Society of Chemistry i de les societats de química catalana i espanyola.

Font (Barcelona, 1938) es va llicenciar i doctorar en Ciències en la Universitat de Barcelona el 1965 amb Premi Extraordinari i posteriorment va fer els estudis postdoctorals a la Universitat d’Alberta (Canadà). Entre el 1964 i el 1966 va ser investigador associat a un projecte del Departament d’Agricultura dels EUA.

A finals del 1968 va tornar a Barcelona i es va incorporar al Consell Superior d’Investigacions Científiques. Va ser nomenat també catedràtic de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Granada (1976) i més endavant catedràtic de Química Orgànica de la UAB. A la universitat catalana va ser vicerector d’Investigació entre el 1978 i el 1982 i vicerector d’Afers Acadèmics entre el 1990 i el 1994. També va ser decà de la Facultat de Ciències (1983) i director del Departament de Química (1988-1990).

El govern de la Generalitat el va nomenat director general d’Universitats el 1995, càrrec que va ocupar fins al 1997. Va ser secretari del Departament de Química de la Fundació Juan March, conseller general de la Caixa de Barcelona en representació de la UAB, president de la Comissió Estatal d’Acreditació de Catedràtics de Ciències i membre el 2011 de la Comissió Catalana de Coordinació de l’Any Internacional de la Química.

Font va signar centenar d’articles en les revistes més prestigioses del sector de la química abans de jubilar-se el 2009. Al principi la seva especialitat era la detecció d’intermedis de reacció, però també va introduir a Catalunya i la resta de l’Estat la metodologia fotoquímica. El principal interès com a investigador en els seus últims anys va ser la síntesi orgànica i la fotoquímica orgànica de polímers –compost químic constituït per la repetició indefinida d’una determinada cadena de molècules– solubles.

La cerimònia de comiat tindrà lloc demà (16.30 h) al tanatori Ronda de Dalt de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona