Ciència

FERRAN BROSA (OLOT 1992)

PREMIAT PEL CSIC

“En investigació, sembla que tot ho fan els americans”

Vostè ha fet un estudi sobre l'hidrogen com a combustible, que ha estat guardonat amb diversos premis. En què ha consistit?

És un treball que vaig realitzar quan estudiava a l'IES La Garrotxa d'Olot dirigit pel professor Toni Moreno. Exactament vam construir una maqueta de vehicle i la vam fer moure amb piles d'hidrogen, nou per fer-lo funcionar i una per produir l'hidrogen.

Per què va escollir aquest tema?

La majoria d'empreses del sector de l'automoció investiguen el tema i tenen cotxes híbrids. Per nosaltres va ser un repte aconseguir-ho a petita escal i amb menys recursos. Coneixia poc el tema i he après moltes coses.

És un combustible més fàcil d'obtenir?

No, perquè cal fer l'electròlisi i cal electricitat, però, a diferència d'altres energies com la solar o l'eòlica és més fàcil d'emmagatzemar i de transportar.

Amb quins problemes es van trobar?

En diversos aspectes fruit del desenvolupament del procés, que vam anar resolent, com per exemple vam haver d'assegurar amb brides les connexions perquè l'hidrogen és un gas amb molècules molt petites i és fàcil perdre gas i, per tant, perdre rendiment. També vam haver de resoldre com no perdre la tensió, com guardar l'hidrogen...

Algun dels premis que va obtenir per aquest treball li han permès conèixer el Centre Superior d'Investigacions Científiques.

Si, el de Jóvenes Investigadores de Màlaga, on vaig ser seleccionat per fer una estada al CSIC, en concret a l'Institut de Catàlisi i Petroli-química i l'Institut de l'Automàtica Industrial.

Quina valoració en fa?

Molt positiva, perquè vaig poder veure com es treballa en un laboratori d'investigació. En investigació, sempre sembla que ho fan tot els americans. I no és així.

Només van poder observar?

No. També vaig poder aprofundir en el meu treball i, a més, vaig poder fer algunes coses, com per exemple, fabricar una pila.

A què es dedica ara?

Estic fent segon d'enginyeria industrial i matemàtiques a la Universitat Politècnica de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.