Ciència

JOAN GÓMEZ

MATEMÀTIC I PEDAGOG

“Cal trencar aquesta por”

El matemàtic vilanoví acaba de publicar dos llibres de divulgació: Cuando las rectas se vuelven curvas i Matemáticos, espías y piratas informaticos i d'aquí a uns dies apareix el tercer, Zàping matemàtic. Fa mesos que no para.

El paradigma actual prioritza la regla de Laplace. S'assegura que la millor certesa cal buscar-la a través de la probabilitat. Però aquesta regla té ben poc de ciència exacta.

Jo no hi he cregut mai en la probabilitat, perquè estadísticament es pot fer veure blanc el que és negre. I si no, miri les enquestes electorals, el mercat de valors... La matemàtica és una eina que s'utilitza en el món quotidià des que et despertes al matí i mires la numeració del despertador fins a la nit, quan et mires la factura de la llum i el gas. Un món sense números és impossible. I la probabilitat no és una ciència exacta. Et diu el que ha succeït, no el que succeirà.

Em podria dir qui serà el proper president de la Generalitat.

Per sentit comú serà l'Artur Mas.

Ho ha calculat?

(Riu). No, independentment de les conviccions polítiques aquí hi ha un desencís pels polítics actuals, una previsible baixada d'ERC perquè s'han creat diversos partits... És lògic que ho sigui.

Si faig malament una suma en públic ningú m'ho retreu, però si escric casa amb k, sí. Per què aquesta diferència?

En les matemàtiques, com que les calculadores ja et donen el resultat sembla com si no sigui important saber-ne. Cal desmitificar aquest rebuig i la por que es té pels nombres. Les matemàtiques s'han d'acostar a la ciutadania per trencar aquesta por.

Sí, però jo no veig nens o joves rient a classe quan els toca matemàtiques.

El llenguatge matemàtic en algunes escoles és el punt de sortida quan hauria de ser el punt d'arribada. L'exemple quotidià abans i els rigor científic després. I si cal per aprendre matemàtiques que els mestres es posin el nas de pallasso, es fa. Les matemàtiques cal fer-les al carrer, al cinema, a les gimcanes i això ja ho fan molts mestres. El futur és la innovació.

La recta es torna curvilínia?

En el meu darrer llibre, Cuando las rectas se vuelven curvas, es parla de la geometria no euclidiana i es difon des d'un punt de vista col·loquial. Un exemple d'això són les matrius que es fan servir per emmagatzemar les fotografies en diferents formats a l'ordinador o el TAC que et fa el metge. El que he intentat és parlar de tot això sense fórmules o almenys amb les mínimes possibles. A mi, el que m'agrada és explicar les matemàtiques i esbrinar on acaba la ciència i comença la filosofia.

Els nombres primers són l'ADN del coneixement?

Tot el sistema de codificació i criptografia del món està basat en els nombres primers. El sistema de seguretat dels bancs és l'RSA, que utilitza nombres primers, i de moment ni els computadors ni els terroristes l'han pogut desencriptar. Quan el petin ja en parlarem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.