Ciència

La contra

Una garantia per al flux elèctric

Investigadors de la UPC de Terrassa creen un controlador intel·ligent que pot evitar les sobrecàrregues de la xarxa i regular el subministrament d'energia segons la demanda

Els operaris passant a fer fotografies dels comptadors de la llum, així com els papers dels ascensors on els usuaris han d'apuntar el seu consum elèctric, són dues imatges quotidianes que són molt a prop de passar a la història. Si no fos per la crisi econòmica, que ha retardat un procés d'imperatiu europeu, durant el 2011 ja començaria el procés de renovació del parc de comptadors, que té com a objectiu fer possible la telelectura. Això vol dir que les companyies elèctriques podran comprovar el consum exacte de cada llar sense moure's de les seves centrals, i en cap cas es continuaran establint les tarifes de manera estimativa com passa en alguns casos.

Tot aprofitant aquesta revolució tecnològica, un grup d'investigadors de la UPC de Terrassa ha volgut fer un pas més enllà, i ha desenvolupat un sistema per augmentar la seguretat i la fiabilitat de subministrament de la xarxa elèctrica. La clau del procés és la instal·lació de controladors intel·ligents, anomenats concentradors, al centres de transformació, que detectaran anomalies, optimitzaran l'energia disponible, per garantir el subministrament en la gran majoria dels casos.

“Els cables elèctrics poden funcionar com a internet de banda estreta, i per tant permeten l'enviament d'informació”, explica el cap del grup de recerca d'Electrònica Industrial del departament d'enginyeria electrònica de la UPC de Terrassa, Josep Balcells, que atorga als concentradors dues funcions bàsiques: “D'una banda, vigilen les estacions transformadores, sent capaços de detectar i informar sobre qualsevol problema de temperatura, de nivell d'oli o de sobrecàrrega, així com poden avisar de quan s'han de fer els manteniments. I, de l'altra, poden tallar selectivament algunes càrregues per donar prioritat a algunes altres, de manera que ningú es quedi sense flux elèctric”. Perquè aquesta segona premissa sigui possible, alguns dels clients de les companyies han d'acceptar per contracte que se'ls pugui reduir l'energia en determinats casos segons les necessitats, cosa que Josep Balcells veu factible perquè “també els implicarà una reducció tarifària”.

Segons Balcells, un dels hipotètics casos de tall del subministrament elèctric més difícils de gestionar, fins i tot amb l'ús dels concentradors, són els produïts per les nevades: “La causa de l'avaria és que cau una torre i l'única solució és que el flux elèctric faci un rodeig i passi per un altre costat”. En canvi, té clar que situacions com la viscuda a Barcelona l'agost del 2007, a causa de l'incendi en el transformador de la subestació del passeig de Maragall, s'hauria pogut evitar sempre.

A principis del 2011 està prevista la fabricació i la comercialització d'aquesta tecnologia, que a Catalunya portarà a terme l'empresa Circutor. El grup encapçalat per Balcells, que fa gairebé quatre anys que treballa en el projecte, espera que les companyies elèctriques en puguin fer ús ben aviat, tot i ser conscients que la compra “ja depèn d'altres factors, com els calés o la política de l'empresa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.