Ciència

Teixint progrés des del 1906

Una samarreta amb teixit ignífug, teixida amb fil metàl·lic que incorpora un circuit electrònic des de les mànigues fins a un nucli de sensors que controla la temperatura i el grau d'humitat i que activa una alarma vibratòria en situacions de temperatures extremes és una de les últimes aportacions científiques del Centre Tecnològic Leitat, ubicat a Terrassa. Aquesta samarreta, ideal per a col·lectius professionals que treballen amb temperatures extremes com els bombers, recull l'herència de 104 anys d'història d'aquesta entitat, nascuda el 1906 en ple auge de la industria tèxtil a Catalunya, i concretament al Vallès. Coneguda durant molts anys com a Acondicionamiento Tarrasense, aquesta associació sense ànim de lucre impulsada per un grup d'industrials de Terrassa es va crear per millorar tots els processos de condicionament públic de la llana, per millorar-ne la qualitat, fixar un preu de referència, formar tècnics qualificats, fer assaigs de fils i començar a fer investigacions i anàlisis químiques de material tèxtil. La crisi del sector va obligar l'entitat a fer un gir en la seva activitat i consolidar el centre com un referent tecnològic en el màxim de sectors possibles.

Després de ser reconegut per la Generalitat com a centre tecnològic, Leitat està en ple procés d'expansió acompanyat per l'estrena a l'octubre d'una seu també tecnològica i ambientalment avançada, ubicada als afores de Terrassa per fer de locomotora al Parc Científic i Tecnològic, conegut com a Orbital 40. L'entitat no ha abandonat la recerca científica al sector tèxtil, però queda molt diluïda dins el conjunt de solucions tecnològiques multisectorials en què treballa: salut i biomedicina, construcció, energia, transport i automoció, marítim, químic o d'envasos i embalatges.

Però com actua Leitat? Per a qui i amb quina finalitat? El director executiu, Albert Matarrodona, explica que són una entitat privada sense ànim de lucre que té una gestió empresarial i que no persegueix l'obtenció de grans beneficis. Leitat s'ofereix a empreses i institucions com un partner tecnològic, és a dir que posa recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) al seu servei. El camp d'actuació és ampli: des de posar en contacte empreses de sectors diferents perquè cadascuna es beneficiï del coneixement de les altres si volen diversificar-ne la producció, fins a incorporar millores en processos productius de companyies o solucions tècniques a productes específics o en processos industrials. Matarrodona explica que moltes empreses “busquen un soci tecnològic i no ho consideren una despesa, sinó una inversió, mentre nosaltres invertim internament per oferir la nostra estructura i coneixement”.

Però quina traducció pràctica té aquesta activitat a les empreses? Un exemple és un dels projectes en el qual treballa actualment amb l'empresa BMW per fer una bicicleta tecnològica i en què el coneixement de Leitat permet incorporar unes plaques fotovoltaiques per alimentar diferents ginys que s'incorporen: un Ipod o un refrigerador d'ampolles, entre altres. També hi ha altres exemples desenvolupats amb diferents col·laboradors com ara mascaretes per anar en bicicleta amb aromes a lavanda o herba fresca, para-sols climatitzats, o samarretes amb missatges que reaccionen amb la temperatura.

Un altre treball tecnològic que ha donat els seus fruits ara ja fa un parell d'anys és el de la creació del primer bressol intel·ligent en col·laboració amb la casa Play. El llit està fet de teixits transpirables, incorpora una càmera de vídeo, controla la temperatura ambient del bressol, un sensor que activa un llum si l'ambient és massa fosc, un fil musical i una pantalla de protecció de raigs solars, entre altres ginys.

Però els nou-cents clients “més o menys actius” i les quatre-centes actuacions amb empreses que va fer Leitat el 2009 donen als cent cinquanta enginyers col·laboradors molts sectors en els quals aportar el seu treball científic d'investigació. En el camp de la salut i la biomedicina, per exemple, treballen en nous fàrmacs per al tractament oncològic, però també amb biomarcadors per a la detecció, pronòstic i predicció de resposta, a més de nous tractaments per a la recuperació del múscul i tendons d'esportistes. En el de l'automoció, s'investiga un
sistema d'absorció d'impactes a
la part frontal dels automòbils per minimitzar l'impacte en els vianants i també altres iniciatives vinculades en el rendiment dels cotxes elèctrics i els híbrids.

Altres projectes estan relacionats amb la investigació de productes lubricants no petroquímics que siguin biodegradables; el tractament i reutilització d'aigües residuals de la indústria làctia; les tècniques de reciclatge de nanomaterials i nanocompostos; la creació de material plàstics i tèxtils que repel·leixin els insectes; vernissos i pintures antiadherents de la brutícia; envasos
de polièster per a productes desinfectants de gran consum i un alt poder oxidant; o l'aplicació
de sistemes més eficients, ecològics i intel·ligents de rentat de materials tèxtils, ja sigui per a
indústries com per a les llars, entre molts altres.

Tretze patents en tres anys

Tot i aquesta diversitat de propostes tecnològiques, la comercialització, així com la patent dels ginys inventats, acostuma a pertànyer a les empreses, tot i que Leitat també fa investigació pròpia i del 2007 al 2009 ha registrat 13 patents, la darrera sobre un dispositiu de maniobra per a vehicles de dues rodes. L'any 2009 l'entitat va ingressar 12 milions d'euros, un 47% més que el 2008, dels quals un 88% es destinen a projectes d'I+D i un 11% a serveis tecnològics avançats.

Un 68% dels ingressos per a
projectes d'investigació són de contracte amb les empreses, mentre que el 32% tenen finançament públic. Pel que fa al personal col·laborador de Leitat, el 59% són titulats superiors, mentre que el 14% tenen un doctorat.

900
clients
té el laboratori repartits arreu del món entre empreses i institucions als quals assessora i dóna solucions tecnològiques per millorar ja sigui els productes o els processos industrials. Més de 150 enginyers treballen al centre en diversos camps.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Renfe confirma que les alteracions a Rodalies continuaran aquest dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot