Ciència

La contra

Ciutat de la Ciència i la Innovació

L'Estat concedeix a Terrassa aquesta distinció, que convertirà la cocapital del Vallès en una de les ciutats preferents a l'hora de posar-hi instal·lacions científiques i tecnològiques

Terrassa ha rebut la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació. La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, va trucar ahir al matí a l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, per comunicar-li la concessió del reconeixement. “Ens sentim orgullosos per la feina que s'ha fet fins ara i pel que significa això per al futur de la ciutat”, va afirmar Navarro gairebé després de penjar el telèfon.

Durant la inauguració del parc científic i tecnològic, l'Orbital 40, al juliol, Garmendia va anunciar la creació de la primera edició d'aquest reconeixement amb l'objectiu de distingir les ciutats líders en la creació d'avantatges competitius per la conjunció del capital intel·lectual, dels seus recursos humans i d'avançades infraestructures innovadores científiques, tecnològiques i socials. L'Ajuntament, amb el suport de més de setanta institucions, es va presentar en el màxim nivell, el de ciutats de més de 100.000 habitants, una categoria en què només hi havia deu distincions. Com a arguments per obtenir el reconeixement, la ciutat exposava el potencial de l'Orbital 40 –que promouen l'Ajuntament, la UPC i el Leitat– i els 34 projectes del fons estatal per a l'ocupació i la sostenibilitat local, entre els quals destaca la rehabilitació de l'hospital del Tòrax i la instal·lació de quaranta punts Wi-Fi.

Ser una Ciutat de la Ciència i la Innovació implica que Terrassa serà considerada com a preferent per situar-hi instal·lacions científiques i tecnològiques de titularitat o participació estatal, i per celebrar-hi congressos i seminaris d'investigació, entre d'altres. També formarà part de la xarxa Innpulso, de la qual el Consell de Ministres va aprovar la creació el 8 d'octubre passat, amb l'objectiu que esdevingui una plataforma de treball permanent i amb vocació de creixement. Terrassa podrà utilitzar la distinció en la promoció de la ciutat, podrà impulsar projectes de col·laboració entre els membres de la xarxa i d'integració dins del grup de treball sobre turisme científic. “Això no només és una marca, sinó que implica que tindrem més facilitats i oportunitats per al desenvolupament del nou model econòmic que estem impulsant des de fa temps”, va constatar Navarro. La distinció té un període de concessió inicial de tres anys, que es podrà renovar mitjançant una resolució de la secretaria general d'Innovació.

L'anunci del reconeixement a Terrassa va coincidir ahir amb la visita d'una delegació de Xangai que venia a conèixer de primera mà de quina manera s'ha situat la ciutat durant els últims anys en el sector de la innovació científica i tecnològica. Aquests visitants xinesos van escollir Terrassa en un tour per Europa que els ha portat també a Barcelona, Milà i Düsseldorf. Fent bo el tòpic que mostra els xinesos com una potència mundial a l'hora de fer còpies d'Occident, l'alcalde i diputat de districte del govern de Sonjiang de Xangai, Zhang Peirong, va assenyalar que l'objectiu del viatge era “aprendre de les experiències que ha tingut Terrassa per avançar en l'àmbit tecnològic”. Peirong va dir sense embuts: “Potser podrem copiar algunes idees”. Sonjiang és un districte de Xangai que fins ara tenia com a base productiva la indústria de fabricació de tràilers, de maquinària per a obres i de material electrònic. Aquest sector aporta 40.000 milions d'euros a aquesta ciutat, que té 8.000 empreses i onze universitats. Però, en plena crisi, ara busca “un camí nou”, i per això es va mostrar disposada a obrir “nous contactes“ entre les dues ciutats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona
salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa