Ciència

Ciència

Bon clima per a la formiga invasora

Científics de la UAB i la UdG estudien els factors que faciliten l'expansió de la formiga argentina

Les zones temperades i els hàbitats naturals alterats per l'acció humana són ideals per a aquesta espècie originària del Paranà

Les formigues argentines (Linepithema humile) han envaït una part de Catalunya –i molts altres punts del planeta– perquè han trobat territoris amb un clima favorable i uns hàbitats naturals alterats per l'acció de l'home, segons un estudi internacional que publica aquesta setmana la revista Proceedings de l'Acadèmia de Ciències dels Estats Units. L'estudi ha comptat amb la participació dels professors Xavier Espadaler (Universitat Autònoma de Barcelona) i Núria Roura (Universitat de Girona).

Els investigadors han fet servir una base de dades amb 5.000 referències sobre la presència o absència d'aquesta espècie arreu del món per determinar quins són els factors que millor es correlacionen amb la seva expansió. Els factors que més afecten l'èxit de la invasió d'aquesta formiga són les precipitacions, la temperatura mitjana anual i la temperatura màxima del mes més càlid. Els microclimes que es poden trobar en zones ocupades –o alterades– pels humans agraden molt a aquest tipus de formigues, segons els autors d'aquesta investigació. Contràriament al que diuen altres investigacions realitzades sobre espècies invasores, el patró de l'expansió de les formigues argentines no es correspon amb les grans rutes comercials internacionals.

La formiga argentina, originària de les ribes del riu Paranà i considerada una de les cent principals espècies invasores del planeta, va arribar a Catalunya probablement al començament del segle XX i ara ocupa, sobretot, la zona litoral, aprofitant el clima temperat, les pluges moderades i les àmplies zones urbanes on refugiar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona