Ciència

La contra

Aprendre robòtica pot ser un joc

Lego presenta a El Mirador de Castellar una activitat extraescolar que vol familiaritzar els nens d'entre 9 i 12 anys amb l'ús de robots tot fomentant la creativitat i el treball en equip

L'èxit de la First Lego League, la competició internacional de robòtica per a infants que es desenvolupa en 53 països diferents des de 1998, ha fet que la marca danesa s'hagi plantejat adaptar la iniciativa perquè també pugui esdevenir una activitat extraescolar. Castellar del Vallès, i més concretament El Mirador Centre de Coneixement, serà una de les comptades seus a tot l'Estat on es farà una prova pilot de Robotics des del març fins al juny, amb l'objectiu d'implantar l'activitat de manera definitiva amb vista al pròxim curs escolar. Tal com es va comentar en la presentació d'aquesta setmana, aspiraran a la inscripció els nens que tinguin entre 9 i 12 anys –la participació en la First Lego League és de 10 a 16 anys–, i aquests es distribuiran en dos o tres grups, compostos per 10 o 12 alumnes, que es reuniran un o dos cops per setmana en funció de les necessitats.

“La robòtica serà per a ells el que ha estat la informàtica per a nosaltres”, va destacar la directora del projecte, Cristina Fernández, que també va fer incís en el fet que, en el futur, “ja no es demanaran enginyers de plànol, sinó especialistes més globals, que sàpiguen treballar en equip fins i tot amb persones d'altres països”. Per aquest motiu, un dels aspectes on més incidirà Robotics és en la capacitat de col·laboració dels alumnes, que hauran de desenvolupar els projectes formant part d'un equip de tres membres cadascun. “No és necessari tenir cap coneixement previ, ja que es donaran les eines perquè cada nen pugui descobrir les coses per si sol”, va afegir Fernández, que va puntualitzar que, en lloc d'un mestre, l'activitat la dirigirà “un coordinador”. A més, va subratllar l'atractiu de la possibilitat de continuïtat amb la First Leago League.

El director de la competició en l'àmbit estatal, David Serra, va ser l'encarregat de fer una demostració als assistents, així com d'avançar els objectius de les activitats: “S'hauran de resoldre una sèrie de missions relacionades amb una ciutat verda. Amb el robot s'haurà de proveir d'energia solar una casa, recollir la brossa, reparar una presa, netejar l'aire impur d'una xemeneia o fer funcionar una turbina elèctrica”. Tot plegat, combinant el domini d'un “programari totalment intuïtiu” i la capacitat de distribuir correctament les peces, que és l'element que fomentarà la creativitat. “El robot que faran servir té una estructura molt similar a la d'un I-pod”, va dir Serra, tot palesant que l'aprenentatge es pot produir amb familiaritat.

“Cada grup de tres nens disposarà d'una taula, un ordinador i un robot propis”, va explicar Ricard Huguet, president de la Fundació Scentia, que també va especificar que “cada coordinador ha estat format per Lego”. El preu del curs per a aquesta prova pilot, que tindrà lloc a El Mirador, és de 20 euros la inscripció, i 25 euros al mes per a l'opció d'una hora a la setmana, i 40 per a la de dues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES