Ciència

Ciència

Un paraigua per a la ciència

Vint grups catalans de recerca reben ajuts per fer treballs d'excel·lència

L'Obra Social La Caixa i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques atorguen els premis de la primera edició del programa Recercaixa

Bones notícies per a la recerca en temps de retallades pressupostàries. Vint grups científics catalans van rebre ahir les acreditacions com a guanyadors dels ajuts de la primera convocatòria del programa Recercaixa, promogut per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i l'Obra Social La Caixa. En total, els guanyadors es repartiran 1,4 milions d'euros per portar a terme els seus projectes d'investigació en ciències socials, educació i salut.

La professora Mireia Trenchs, de la Universitat Pompeu Fabra, va agrair els ajuts en nom de tots els grups premiats i va resumir la situació afirmant que el programa Recercaixa es presenta com “un altre paraigua on es podran aixoplugar molts investigadors, sobretot en moments de crisi com l'actual”.

El conseller Andreu Mas-Colell, una mica angoixat per les xifres que li toca quadrar a la Generalitat, no es va voler perdre l'oportunitat de participar en un acte en què es repartien ajuts econòmics. El responsable del Departament d'Economia i Coneixement –de qui depèn l'àrea de recerca científica de la Generalitat– va lloar iniciatives com la que promou l'Obra Social La Caixa i va demanar que altres propostes privades en segueixin l'exemple, sobretot ara que les institucions públiques passen un moment de debilitat pressupostària i tenen dificultats per mantenir les inversions fins i tot en àrees de futur com ara la ciència.

El programa Recercaixa ha estat creat precisament per impulsar i estimular la recerca d'excel·lència a Catalunya. La resposta a la convocatòria ha estat molt notable, amb 461 sol·licituds de 80 institucions. Lluís Ferrer, director d'aquest programa, va explicar ahir que en una primera fase del procés de selecció van ser identificades més de 100 propostes valorades com a excel·lents. Finalment, van ser triades 20 propostes “rodones, presentades per equips molt bons”, va explicar Lluís Ferrer.

De la immigració a la grip

Els projectes guanyadors tenen en comú l'atenció per “problemes que preocupen la societat”, va resumir Ferrer. Així, en l'àrea de les ciències socials hi ha projectes de recerca com el liderat per Joan-Ramon Borrell, que vol conèixer l'impacte social de les polítiques públiques i descobrir la fórmula per dedicar els recursos a les activitats que aportin més benestar social. La proposta que encapçala Maria Núria Gorgorió analitzarà l'educació matemàtica dels alumnes immigrants amb l'objectiu de fer possible que tots els alumnes aconsegueixin les competències bàsiques; una fórmula per aconseguir una societat més culta i cohesionada.

Rehabilitació d'habitatges i ciutats, control de les variants del virus de la grip, obesitat infantil, aplicacions dels mòbils i seguretat alimentària són alguns dels altres temes de recerca que han aconseguit ajuts d'aquesta convocatòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva