Ciència

TECNOLOGIA

La UdG prova un robot per recuperar caixes negres

El giny permetrà reduir els costos en intervencions submarines

L'han creat la Universitat de Girona, la de les Illes Balears i la Jaume I, de Castelló

La Universitat de Girona va provar la setmana passada un robot autònom per a intervencions submarines. En concret, la primera aplicació que persegueixen els investigadors és facilitar la recuperació de caixes negres. El giny permetria reduir els costos econòmics inherents a les intervencions submarines, ja que no necessita cap vaixell de suport o cables umbilicals, ni pilots encarregats de la teleoperació. Aquestes característiques permetran la realització d'operacions que són impossibles de fer amb els mitjans utilitzats fins ara. Altres tasques que pot fer el robot són, per exemple, treballs de recollida de mostres biològiques, operacions de salvament o tasques d'assistència a equips de busseig.

La UdG ha elaborat el vehicle. La Universitat Jaume I s'ha encarregat del braç robòtic, i la Universitat de les Illes Balears ha elaborat les tècniques de visió computacional. La prova es va dur a terme al centre d'investigació en robòtica submarina de la UdG.

LES XIFRES

530.000
euros
és l'import finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació per a l'elaboració del projecte del robot.
3
universitats
són les implicades en el projecte: la UdG, la Universitat Jaume I i la Universitat de les Illes Balears.

Projecte RAUVI

El projecte que ha permès la construcció del robot, projecte RAUVI:AUV Reconfigurable, agrupa tres universitats: la Universitat de Girona, la Universitat Jaume I, de Castelló, i la Universitat de les Illes Balears. El projecte té una subvenció de 530.000 euros del Ministeri de Ciència i Innovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.