Ciència

Una dècada de gran recerca

Catalunya ha aconseguit durant els últims anys alguns èxits notables en recerca científica, amb una llista d'instal·lacions, distincions i personalitats de prestigi internacional. En l'àrea d'organització i política científica, els experts coincideixen a destacar que el principal encert de Catalunya ha estat la creació –ara fa justament deu anys– de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, més coneguda per les inicials ICREA.

El projecte ICREA es va fer realitat gràcies al professor Andreu Mas-Colell, actual conseller d'Economia i Coneixement, com una alternativa per a la contractació d'investigadors de primer nivell i la seva incorporació als centres de recerca per garantir l'aprofitament d'aquest potencial humà. Dues de les principals innovacions del projecte ICREA van ser la contractació de científics per la via laboral –deixant de banda la fórmula tradicional del funcionariat– i la utilització d'avaluadors independents de prestigi internacional per seleccionar els millors investigadors que aspiren a les places que ofereix cada any aquesta institució. A més, els investigadors contractats per ICREA són sotmesos a un procés permanent de seguiment i avaluació.

Contractació d'excel·lència

La memòria anual presentada aquesta mateixa setmana indica que ICREA té contractats actualment 206 professors d'investigació i 23 investigadors júnior. En la convocatòria del 2010, ICREA va rebre 338 candidatures per cobrir l'oferta de 25 places de professor d'investigació. A més, des del 2008, aquesta institució atorga cada any les distincions ICREA Acadèmia, destinades a incentivar la dedicació investigadora de destacats professors de les universitats catalanes.

Per àrees de recerca, un 31% dels 229 investigadors contractats per ICREA es dediquen a ciències de la vida i medicina; un 27%, a ciències experimentals i matemàtiques; un 10%, a ciències socials; un 16%, a humanitats, i un 16%, a àrees tecnològiques. La mitjana d'edat és de 46 anys. El 22% dels investigadors té menys de 40 anys, un 57% en té entre 40 i 50, i el 21% restant té més de 50 anys.

El pressupost d'ICREA ha passat d'1,5 milions d'euros el 2002 a 22,8 el 2010. Tot i això, cal destacar que només l'any 2010 els investigadors d'ICREA van captar per als seus projectes ajudes d'organismes europeus per valor de 30 milions d'euros. Hi ha molts altres indicadors de l'excel·lència dels investigadors d'ICREA, com ara l'èxit en les convocatòries d'ajudes (Grants) del Consell Europeu de Recerca, l'alta proporció de publicacions científiques en revistes de primer nivell internacional o el desenvolupament de patents (62 els últims sis anys).

Jaume Bertranpetit, director d'ICREA, recorda que un dels punts forts d'aquesta institució és que “els responsables de gestió de la recerca en els centres de Catalunya busquen els millors investigadors del món i competeixen per aconseguir les places que ofereix ICREA per contractar aquest personal”.

El món com a referència

“El nostre punt de referència continua sent el món, i ara ens atrevim a fer ofertes i estem aconseguint contractar persones fins i tot amb un nivell més alt que fa cinc anys, possiblement perquè la mateixa existència d'ICREA ha fet que Catalunya sigui un punt de referència internacional en recerca científica”, explica Jaume Bertranpetit.

ICREA es va posar en marxa en un moment en què es parlava molt sovint de la fugida de cervells, però a la pràctica, el programa “només fitxa investigadors realment bons; perquè, independentment que hagin estat molts anys a l'estranger, han de demostrar la seva qualitat”, explica el seu director. Aproximadament la meitat dels investigadors d'ICREA són de l'Estat espanyol, dels quals aproximadament un 30% són catalans. La realitat de la ciència és global i “ens hem d'acostumar a tenir investigadors catalans a Alemanya i alemanys a Catalunya, però en condicions d'igualtat; és a dir, que els investigadors catalans tinguin prou nivell per treballar als millors centres de recerca mundials i que Catalunya tingui centres de recerca de primer nivell mundial”.

La crisi afecta també la recerca científica a Catalunya, però ICREA ha anunciat aquesta setmana la convocatòria de vint noves places d'investigadors per aquest any, tal com es preveia inicialment en la planificació. En aquest sentit, el president de la Generalitat va afirmar dilluns passat, durant l'acte oficial del desè aniversari, que “a Catalunya, la combinació de talent i internacionalització que representa ICREA ens és absolutament crucial amb vista a aquests propers temps”.

Fundació
Des que es va fundar la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats ha tingut tres directors: Salvador Barberà (gener 2001 - abril 2004), Enric Banda (maig 2004 - juny 2007) i Jaume Bertranpetit (l'actual).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.