Ciència

SABADELL

La campanya d'excavació a Sant Pau analitzarà les restes dels templers

La intervenció arqueològica començarà dilluns vinent a càrrec d'estudiants del grau d'arqueologia de la UAB

La coordinació científica recau en el professor d'arqueologia clàssica Joaquim Pera i l'arqueòleg local Jordi Roig

Un grup d'estudiants del grau d'arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la coordinació del professor Joaquim Pera i l'arqueòleg local Jordi Roig, començarà dilluns vinent la segona campanya d'excavacions al jaciment de Sant Pau de Riu-sec. La intervenció durarà quatre setmanes i se centrarà a aprofundir en les restes dels murs d'una comanda de l'orde eclesiàstic dels templers datada entre els segles XI i XIII.

Al juliol de l'any passat, dins de la primera campanya inclosa en el pla director per a la recerca del jaciment, els arqueòlegs no van disposar de gaire temps i es van centrar, sobretot, a identificar els fonaments de l'edificació. Malgrat això, van trobar restes d'alguns objectes de terrissa i de sitges de l'alta edat mitjana per emmagatzemar cereals.

Aquestes estructures, unides a les localitzades a les anteriors campanyes i corresponents a una construcció semifortificada, confirmen el gran abast cronològic del jaciment, en què s'han documentat restes del període romà republicà i que va romandre habitat fins al segle XIX.

Al marge de les successives excavacions, que alhora que faciliten les pràctiques als futurs arqueòlegs permeten fer una anàlisi detallada de tot l'assentament, l'obertura al públic del parc fluvial del riu Sec i els primers vials del polígon d'empreses farà necessari anar avançant en la museïtzació de les restes a l'aire lliure, un dels projectes per al nou mandat.

Altres col·laboracions

El projecte també té el suport del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya. Entre d'altres avantatges, aquest suport es plasma en la restauració de nombrós material extret de les excavacions, com ara els objectes de ceràmica, al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Adjudicades les obres per urbanitzar la plaça Granollers

La darrera junta de govern local va adjudicar el contracte d'obres del projecte d'urbanització de la plaça de Granollers a l'empresa URBE SBD, per 307.159 euros. L'actuació permetrà guanyar una plaça de 3.000 m² al barri de Can Llong, a l'interior de l'illa que determinen els carrers de Mostar i Zuric, l'avinguda d'Europa i el carrer de Praga. Constarà d'espais diferenciats, amb una àrea de jocs infantils a la banda més assolellada i una zona de berenador envoltada d'arbres caducifolis. D'altra banda, dilluns també van començar els treballs de pavimentació d'un parterre del carrer Lucà, a Can Rull. L'obra s'enllestirà a mitjans de mes i la farà l'empresa Serop, que en les últimes setmanes ja ha completat una intervenció semblant a la plaça Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.