Ciència

El vaixell ‘Deltebre I' revela avui els penúltims secrets

El club de rem de Deltebre fa avui una jornada de portes obertes per mostrar les troballes de les investigacions d'aquest estiu

Les peces més rellevants són l'àncora i un marc de retrats

Ha estat la penúltima vegada que els experts del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya s'han submergit a les profunditats marítimes per investigar les restes del vaixell Deltebre I. El mercant, enfonsat l'any 1813 durant la guerra del Francès, ha estat objecte de sis campanyes d'excavacions, en les quals s'ha anat rescatant el material de l'interior. Per ara, es coneixen pràcticament tots els secrets que, durant gairebé dos segles, havien quedat recelosament emparats per les aigües del Mediterrani. Tots a excepció d'un, que previsiblement es podrà esbrinar en l'última excavació l'estiu vinent: el nom del vaixell.

Les troballes seran presentades avui a la tarda en una jornada de portes obertes al club de rem de Deltebre. La troballa més ressenyable que es podrà veure és l'àncora del vaixell, un element que no resulta habitual que estigui a una embarcació enfonsada, segons expliquen els experts del centre d'arqueologia. A més, en la recerca d'enguany, els treballs s'han centrat a investigar el que era la cuina de l'embarcació juntament amb les dependències dels mariners, a la part de proa.

El director del Centre d'Arqueologia, Gustau Vivar, comenta: “Ens ha resultat curiós comparar les troballes que pertanyien als mariners amb les dels oficials, que vam aconseguir en anys anteriors, ja que es veu clarament la diferència de classes entre uns i altres.” D'objectes d'ús comú, els experts han descobert, per exemple, la vaixella emprada pels treballadors de menys rang.

Pel que fa a utensilis personals, el gran descobriment ha estat el d'un marc de retrats de fusta que devia pertànyer a un dels mariners. “Es tracta d'una peça molt maca de la qual s'han conservat el suport en fusta i el vidre. No obstant això, no hem arribat a temps de salvar l'interior, que possiblement era un retrat personal o familiar d'un dels ocupants del vaixell”, hi afegeix Vivar.

Al marge dels objectes més curiosos, els experts també han aconseguit localitzar aquest any restes d'animals de consum, principalment de bovins i caprins, i molt de carbó per fer anar totes les instal·lacions. En paraules de l'arqueòleg, “creiem que el vaixell transportava quantitats de carn, ja trossejada, per al consum quotidià dels mariners i els oficials”.

En ser preguntat pel futur de l'embarcació, Gustau Vivar avança que “el que es farà serà tornar a ensorrar el vaixell per tal que romangui protegit, tal com ha fet en els darrers dos segles”. Per l'elevat cost econòmic, l'embarcació no podrà ser rescatada íntegrament. Això sí, el contingut continuarà formant part de l'exposició itinerant, que actualment és a Girona.

LA FRASE

Quan acabem els treballs es tornarà a ensorrar el vaixell per tal que quedi protegit com fins ara
Gustau Vivar
Director centre arqueologia

Logística militar de fa 200 anys

El vaixell batejat provisionalment amb el nom de Deltebre I era un dels 132 propietat de l'armada britànica que van salpar d'Alacant en direcció a Tarragona per atacar la ciutat i alliberar-la del domini napoleònic. D'aquest total, 18 van embarrancar a les goles de l'Ebre a causa d'una forta tempesta, que va acabar provocant l'enfonsament de cinc d'ells. En el que va ser l'expedició militar, el Deltebre I era un dels vaixells mercants. És a dir, en termes actuals, era una de les embarcacions que s'encarregaven de transportar part de la logística militar. D'aquí que el contingut correspongui a armament i queviures per la vida quotidiana dels ocupants, que es calcula en unes deu persones. “Com altres anys, hem trobat fusells i bales de canó, que eren el que transportava principalment el vaixell”, assenyala Gustau Vivar. Per ara, el centre d'arqueologia descarta investigar els altres quatre vaixells enfonsats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet