Ciència

La UdL crea un robot per poder reunir-se en remot

Dissenyat per la Càtedra Indra-Fundación Adecco de Tecnologies Accessibles, està pensat per a discapacitats

Es pot moure en totes direccions i permet la comunicació visual i auditiva

Es diu APR i, de moment, només és un prototip. Però aquest assistent personal creat al cent per cent a la Universitat de Lleida per enginyers formats a l'Escola Politècnica Superior es va presentar ahir en públic després de sorprendre en diversos congressos internacionals de robòtica. Amb un disseny humanoide, aquest robot de trenta quilos de pes està pensat perquè les persones amb discapacitat motriu puguin estar realment connectades amb el seu lloc de treball i, fins i tot, participar de reunions informals al voltant de la màquina de cafè. El discapacitat controlarà el robot des de casa de manera molt senzilla amb un mòbil o una tauleta amb connexió a internet. El robot pot caminar per l'empresa, assenyalar, i, sobretot, permet que el treballador pugui escoltar i ser sentit i veure i ser vist, la qual cosa facilita les reunions i el treball en equip. El projecte, desenvolupat en el marc de la càtedra Indra-Fundación Adecco de Tecnologies Accessibles, demostra “que encara que sembli un contrasentit, la robòtica pot transformar el món per fer-lo més humà”, va subratllar el rector, Roberto Fernández, molt “orgullós” de ser partícip del que no va dubtar a qualificar de “dia històric”. L'equip de Jordi Palacín assegura que cal fer “molta feina” abans que el robot es comercialitzi, perquè es volen assumir alguns reptes com ara que pugui utilitzar l'ascensor de l'empresa, tornar tot sol a una base quan es talli la comunicació o orientar-se sense que l'usuari l'hagi de guiar constantment. Però l'APR ja és una realitat que, per exemple, s'atura quan preveu una col·lisió imminent amb una persona o un objecte. Una llei inconscient d'Asimov amb la qual s'ha implementat la seva seguretat. Un control superior que el frena automàticament “encara que l'usuari el faci avançar”. Amb sis hores d'autonomia i uns moviments ràpids en totes direccions molt similars als dels humans, l'APR es podrà controlar en el futur mitjançant el ratolí virtual Headmouse, que funciona amb gestos facials i moviments del cap, fent-lo encara més accessible per a persones amb grans discapacitats. Amb l'anunci que l'equip de robòtica ja treballa en l'APR 02, el rector va afegir que aquest èxit “no és flor d'un dia”, sinó fruit de nou anys de feina.

LA XIFRA

30
quilos de pes
i sis hores d'autonomia per a un assistent personal robòtic de disseny humanoide

Els altres èxits de l'equip

El nou robot presentat ahir se suma a altres solucions tecnològiques d'èxit desenvolupades en el marc de la càtedra de Tecnologies Accessibles de la UdL, com el ratolí virtual HeadMouse i el teclat virtual VirtualKeyboard, tots dos d'ús lliure i gratuït, dels quals ja hi ha hagut més de 450.000 descàrregues en 95 països de tot el món. També s'està desenvolupant el projecte REM, un dispositiu maquinari similar a unes ulleres que es connecta directament a un ordinador amb USB i que permet controlar el desplaçament del cursor mitjançant el moviment dels ulls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.